Kömekavak Köyü

KÖMEKAVAK KÖYÜ
Süleyman ÖZEROL

Kömekavak Köyü

Ali Tura'yı tanımama karşın 1998 yılında Malatya Yorum gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendikten sonra daha yakından tanıştığımız belirtebilirim. Hatta birkaç yazısını gazetede, Yorum Kültür Sanat dergimizde de şiirlerini yayınladık. Malatya kültür Sanat Derneğinde (MAKSAD) birlikte yer aldık. Yine yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Arguvan Yolu dergisinde yazılarını ve şiirlerini, on yıldan fazla yayın danışmanlığını yaptığım TSD Malatya Şubesi yayın organı Umudun Sesi dergisinde çok sayıda şiirini yayınladık. “Bir Şehrin Kefisi” ve “Şahkulu” adlı şiir kitaplarının düzenleme ve düzeltilerini yaptım. Hem Malatya’da hem de Ankara’da sıkça görüşmelerimiz sürüyor…
Kendisi Akçadağ ilçesinin Kömekavak köyünden olup yıllardan beri kendi köyü ile ilgili yaptığı derleme ve araştırma çalışmalarını kitap olarak yayınlamayı düşünüyordu ve ben de sıkça basılması konusunu anımsatıyordum. Derken 2014 yılı sonlarına doğru dosyayı getirdi ve düzenleme, düzelti ve kapak çalışmasını yaptım. Kitap, 2015 yılı Şubat ayında SAGE Yayınlarında 14x21 boyutunda 118 sayfa olarak “Kömekavak Köyü” adıyla basıldı.
Kitabın “Kömekavak Köyünden Derlemeler ve Araştırmalar” başlığı altındaki önsözünde 2001-2007 yılları arasındaki bir çalışma olduğundan söz edilerek kaynak kişilere teşekkür edilmiştir.
I. Bölüm: Kömekavak Köyünden Kültürel Derlemeler ve Araştırmalar
Akçadağ ilçesinden, Kömekavak köyünün coğrafya, tarih, ekonomi, eğitim, sağlık ve kültürel konularından söz edilmiştir.
II. Bölüm: Kömekavak Köyündeki Aileler
Kömekavak köyünde ve köy dışında yaşayan köylü ailelerin öz bilgileri kaydedilmiş olup; kimin nerede yaşadığı, ne eğitim aldığı, ailesinde kimlerin bulunduğu belirtilmiştir.
Kömekavak köyünden yetişen iki sanatçı ile ilgili bilgi verilmiştir. Baterist Turgay Gülaydın ile söyleşi yapılmış, ressam Cezmi Orhan’ın yaşamöyküsü yayınlanmıştır.
III. Bölüm: Fotoğraflar
Ali Tura’nın iki şiirinden sonra “Baharda Kömekavak köyünden” başlığı altında köyün çeşitli bölümlerine ait fotoğraflar yer almıştır.

Ali Tura kimdir?

1956 yılında Malatya ili Akçadağ ilçesi Kömekavak köyünde doğdu. Annesi Elif, babası Abuzer’dir. İlköğrenimini köyünde, orta öğrenimini Adana’da tamamladı. 1970 yılında Malatya merkezine taşındı.
1974 yılında Mektupla Öğretim elektrik bölümünü bitirdi. Bir yıl kadar özel işyerlerinde çalıştı. Askerlikten sonra Malatya Kayısı Kurutma Fabrikasında, 1978 yılından itibaren de Malatya Sümerbank Dokuma Fabrikasında enerji santralinde elektrikçi ustası olarak çalıştı, 2001 yılında emekli oldu.
1988-1993 yılları arasında Malatya İnsan Hakları Derneğinde iki dönem yönetim kurulu üyeliği, bir dönem başkanlık yaptı. Malatya Kültür Sanat Derneği kurucuları arasında yer aldı.
Seksenli yılların başlarından bu yana şiir yazıyor. Şiirleri ve kültür sanat ile ilgili yazıları Anadolu Şiir, Yorum Kültür Sanat, Umudun Sesi, Arguvan Yolu, İnönü Üniversitesi Şiir Kulübü dergilerinde, Ortak Akıl gazetesinde yayınlandı.
Arguvan Minayik (Kuyudere) köyünden Fatma Hanım ile evli, Zeki Şerit, Ekim, Didem adlı üç çocuk babasıdır. Malatya, Kömekavak köyü ve Ankara’da yaşamını sürdürüyor. Özellikle kültür sanat etkinliklerine katılıyor.
"Şahkulu" (2004) ve "Bir Nehrin Kefisi" (2005) adlı iki şiir kitabı bulunan Ali Tura, "Kömekavak Köyü" adlı bu kitabında doğup büyüdüğü Kömekavak köyünün kültürel toplumsal yapısını araştırıp inceledi. Yeni bir şiir kitabının da hazırlığını yapıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar