'Namussuz' Sözcüğü Üzerine

 ‘NAMUSSUZ’ SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE

 

Adil AKTAŞ
Yazar

Bu deyimin TDK’ da karşılığına baktığımızda karşımıza çeşitli anlamları çıkmaktadır. Şöyle ki: Türkçeye göre namussuz; ahlakı hiçe sayan, çiğneyen, ahlak kurallarına uymayan kimse, iffetsiz anlamına gelmektedir. Azeri dilinde “ eclaf “, Kürt dilinde de “ be namus” olarak telaffuz edilmektedir.

Namus ve namuslu kavramlarına baktığımız zaman bu açıklamaların tam tersini görürüz. Yani namusun; doğruluk, dürüstlük, erdemlilik, ahlaklılık olduğunu söyleyebiliriz.
Namus, bireyin kendisinin ve diğerlerinin gözündeki değeridir. Namus kültürlerinde itibar ve saygı zor kazanılır ama kolaylıkla kaybedilir. Namus, bireyin sadece kendisinin değil, toplum içinde ailesinin konumu ve övüncü ile de ilgilidir.
Namus öyle bir ahlaktır ki, onurlu davranmamızı, vicdanımıza göre karar vermemizi, küçük çekişmelere, hasetlere, açgözlülüklere tenezzül etmememizi sağlar. Onurlu bir insan, düzgün bir insandır.
Şeref, bir dizi niteliktir: asalet, söze sadakat, nezaket, haysiyet. Bu nitelikler, zeki, terbiyeli, takdire şayan bir insanla iletişimin bir sonucu olarak her birimizde doğabilir.

Namuslu bir adam her zaman sözünün arkasında durur, asla böyle bir şey söylemez. Söz verdiyse mutlaka yapar, yerine getirebileceğinden emin değilse söz vermez.

Hal böyleyken ülkemizde bazı siyasilerin kullandığı cümlelere baktığımızda karşımıza hep şu bilindik cümleler çıkmaktadır.
"Hesap sormazsam namerdim…"
"Seni yüce divana göndermezsem şerefsizim…"
"İktidara geldiğimde yolsuzluğun hesabını sormazsam namerdim…"
Bu söylenen sözleri çoğaltmak mümkün... Ancak benim değinmek istediğim konu bu değil. Asıl olan söylediklerinin arkasında dimdik durmak, onurla, ahlakla, edeple ve siyasi terbiyeyle gereğini yapmaktır. Aksi halde bu sözleri söyleyen her kim veya kimlerse tam tersi yani “ edepsiz, namussuz, ahlaksız ve onursuz “ olarak toplum nezdinde bu şekilde değerlendirilirler.
Bu kavramların işportaya düştüğü günümüzde yine de onurunu, namuslu dik duruşunu ve erdemini koruyan o güzel insanlara selam olsun.
İsmet İnönü ne güzel söylemiş “Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur.”
Yaklaşan seçimlerde namuslu insanların cesurca hareket etmeleri, birlikte hareket etmeleri ve söylemlerinde, eylemlerinde bir olmaları zorunluluk değil “sorumluluk” tur.
Gelecek güzel günlerde namuslu ve erdemli insanlarla bir arada olmak dileğiyle.
İyi pazarlar.

Malatya, 15 Ocak 2023

Yorumlar

Popüler Yayınlar