Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma ve Anlama Etkinliği

Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma ve Anlama Etkinliği

3 Ocak 2016 tarihinde aramızdan ayrılan Âşık Ali Cemal Çetinkaya (1942-2016) anısına 'Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma ve Anlama Etkinliği' düzenlendi. ‘İnsan Birliğine Zor Demesinler/Âşık Ali Cemal Çetinkaya-Bütün Yapıtları’ kitabı da ozanın çocukları tarafından imzalandı. Etkinlikte ozanın kitabını yayına hazırlayan Süleyman Özerol ile Kenan Şahbudak ve Battal Çam hemşerilerimiz de yer aldılar.

Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma ve Anlama Etkinliği

Âşık Ali Cemal Çetinkaya’nın ölüm yıldönümü çerçevesinde Özgür sanatçılar Derneği ve ozanın ailesi ile birlikte düzenlenen etkinlik, 9 Ocak 2023 Pazartesi günü Yılmaz Güney Sahnesinde gerçekleştirildi.
Etkinliğinin sunumunu İrade Şahiner yaptı.
İrade Şahiner'in açılış konuşmasından sonra Özgür Sanatçılar Derneği başkanı Arzu Gök konuşmasını yaptı.
Ozan'ın kendi ağzından yaşamını Necati Aslan Mirza sundu.
Halk Ozanları Kültür Derneği (OZAN DER) Koro Şefleri Ümit Özdizekli ve Kenan Şahbudak ozanın yapıtlarını çalıp söylediler.
Ozan'ın eşi Elif Çetinkaya, Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Kamber Nar ve Gürsoy Bakır ozanla ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladılar.
Görüntülü kayıttan Musa Eroğlu, Ezeli Doğanay, Ayhan Aydın ve Mehmet Özcan ozan ile ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladılar.
Ozan Ali Cemal Çetinkaya, görüntülü kayıttan dünya görüşünü fikir ve düşüncelerinden söz etti
Ozan'ın kızı İrade Şahiner, Battal Çam'ın bağlaması eşliğinde bir yapıt seslendirdi. Babasının kız çocuklarının korunması ve okutulması konusunda oldukça titiz olduğunu açıkladı.
Gülseren Kılıç, Ali Düzgün ve Ali Kılıç’ın sazları eşliğinde ozanın yapıtları ile deyişler seslendirdi.
Dertli Divani, Ferhat Karaca ve Mert kılıç’ın bağlamaları eşliğinde ozanın ‘Bütün İnsanlardan Arzumuz Vardır’ söz başlı deyişini ve kendi deyişlerinden çalıp söyledi.
Katılımcılara onurlukları ve çiçekleri sunuldu ve toplu program tamamlandı.
Etkinlik sürecinde ozanın tüm yapıtlarını kapsayan, ‘İnsan Birliğine Zor Demesinler/Âşık Ali Cemal Çetinkaya-Bütün Yapıtları’ kitabı ozanın çocukları tarafından imzalandı.

'İnsan Birliğine Zor Demesinler'

Tuncelili ozan Ali Cemal Çetinkaya'nın bütün yapıtlarını oğlu Evren Çetinkaya yayınladı. 1974 yılında yayınlanan Anadolu'nun Doluları, 2000 yılında yayınlanan İnsanlık Özlemi kitaplarıyla birlikte ozan hakkında bazı yazılanlar, fotoğraflar ve belgeler de yer aldı. Kitabı Eğitici-Gazeteci Süleyman Özerol yayını hazırladı.
240 sayfalık kitap dört bölümden oluştu.
1. Bölüm: Anadolu'nun Doluları Âşık Ali Cemal Çetinkaya'nın Hayatı Bazı Öyküler ve Şiirleri/Deli Ali’nin Serüvenleri-Ali Cemal'in Deyişleri.
2. Bölüm: İnsanlık Özlemi Âşık Ali Cemal Tunceli Dertli Cemo Hayatı Deyişleri Düşünceleri
3. Bölüm: Âşık Ali Cemal Çetinkaya Hakkında Yazılanlardan
3. bölüm: Ali Cemali hakkındaki Belgeler/Plaklar, Kasetler Bazı Belgeler, Siyah Beyaz ve Renkli Fotoğraflarından

Süleyman ÖZEROL
Ankara, 9 Ocak 2023

Yorumlar

Popüler Yayınlar