Evimizin İkinci Katının Yapılışı ve Bıyıklı Yahya

Evimizin İkinci Katının Yapılışı ve Bıyıklı Yahya


Süleyman ÖZEROL

Yahya Alpay ve 31 Ocak 2019 tarihide aramızdan ayrılan babam Usta Hasan Özerol’un anısına


1962 yılının baharı, duvar ustası olan babam,1959 yılında yenilediği evimizin alt katının üzerine ikinci katı yapıyordu. Birinci ereğiyi tamamlamış, ikinci ereğiye devam ediyordu. Ereği, duvarda yatay kolon görevi yapan merdiven biçiminde ağaç düzenektir. Amelesi de akrabamız olan Murtaza Erol idi. Ebem, annem ve ben de kendimizce yardım ediyorduk.
Elinde üç ayak üzerinde kurulu bir düzenekle gelen adamın kulağının altına kadar uzanan bıyıkları dikkat çekiciydi. Fotoğrafçı Yahya’ya, uzun bıyıklarından dolayı ‘Bıyıklı Yahya’ diyorlardı. Soyadının Alpay olduğunu yıllar sonra öğrendim.
Bıyıklı Yahya, düzeneğini oturduğumuz Ali Çavuş emmimin bize bıraktığı evi tek gözlü evin damının güneydoğu köşesinin üzerine kurdu. Yönünü kuzeye, evimizin yükselen üst katının yapısına çevirdi. Düzeneğin ön tarafı körüklüydü. Körüğü ileri doğru çekti, uzattı. Başını arkada bulunan bölüme soktu. Birkaç saniye sonra bana kendisinin düzeyini geçmememi söyledi, yeniden başını körüğün arkasına soktu. Elini körüğün daralan ucundaki kapağa getirdi, geri çekti. Biraz durdu, başını tekrar çıkardı, alnının terini sildi. Birkaç dakika sonra yeniden körüğün arkasına başını soktu, elini çıkardığında bir kart vardı. Kartta karşıdaki görüntü vardı.
Ön tarafta Hasan Köse'nin damının üzerinde sele, geçgere, sarat, kazma, kürek gibi araç gereçler vardı. Duvarın üzerinde soldan sağa doğru sıralarsak Arguvan’ın Çörmeğe köyünden gelen konuk, elinde babamın Yapı metresi ile Meme Dayının oğlu Ali Uçar, İam Dedenin oğlu, malul emekli astsubay akrabamız Cuma Şahin yarım duvara yaslanmış oturuyordu. Kapı boşluğunda komşumuz Çelebi Fırat'ın kızı Zehra Fırat, Ümmühan Uçar (Laz) ve ebem Satı Özerol ayakta duruyorlardı. Duvarın üzerinde Murtaza Erol ve elinde mala ile babam usta Hasan Özerol vardı.
Yapının arkasındaki İpşir Oktay'ın damında oturan astsubay Cuma Erhan'ın eşi Zeynep Erhan olsa gerek. Daha geride Kılıç Alilerin bilmem kaç yüzyıllık cevizleriyle Ali Efendi'nin bahçenin ağaçları görünüyordu. Sağ yanında ise Ballıkaya’nın evleri...
Bu fotoğraf, Bıyıklı Yahya'nın yanımda çektiği ve ‘tab’ ettiği gördüğüm ilk fotoğraftı. O sıralarda köydeki 5 sınıfların fotoğraflarını çekmesi için okul müdürü İpşir Güner tarafından çağrılmış olsa gerek...
Ballıkaya Köyü İlkokulunu bitirdiğimde (1966) de fotoğrafımı çeken bıyıklı Yahya olmalı. Neden derseniz, Cumali Filinte’nin yaşamöyküsünü 2007 yılında derledim ve aramızdan ayrıldığı zaman (25 Ekim 2018) Hekimhan dergisinde yayınladım. Cumali Filinte fotoğrafçılığa daha sonra başlamış…
Daha eski bir fotoğrafçı olan Yahya Alpay'ın da yaşamöyküsünü derlemek istedim. Bu amaçla 2021 yılı Eylül ya da Ekim emekli öğretmen kızıyla tanıştım. Bilgi vereceğini belirtti, ancak aradan uzun zaman geçti, görüşemedik bir daha…
Ben bildiklerimi anlattım, dilerim birileri de bir şeyler anlatır ve böylece Hekimhan’ın fotoğraf kültürüne hizmet etmiş olan Yahya Alpay’ı, yani Bıyıklı Yahya'yı tanıtmış oluruz. Dolayısıyla 60-70 yıl öncesinin fotoğraflarına da kapı açarız.

Ankara, 31 Ocak 2023

Yorumlar

  1. Watsaap'tan oglu Dr. Nihat Alpay'ın telefonu nu yazayım en iyi ve dogrusunu Nihat yazar. Gerçi fotografçı yahya ile anışı olmayan Hekimhanlı azdır ama hayat hikayesini en iyi oglu bilir.
    Benimde ilkokul u bitirirken ilk resmimi o çekti. Çocuk oldugum için resim çektirdiginden baba'nın haberi varmı git babanla gel öyle çekeyim dedi. Çektigi resmde ıslak oldugu için şapkamın içine koydu orada kurur diyerek beni gönderdi mekanı cennet olsun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar