Zülfikar Sezen Aramızdan Ayrıldı

Zülfikar Sezen Aramızdan Ayrıldı

Malatya'dan Ankara'ya gittiğim yıllarda ilk tanıştığım Malatyalılardan Zülfikar Sezen
'i, bürokratlığından çok emekliliğinde de sürdürdüğü gazeteciliği ile tanıdım. Çıkardığı Metropol gazetesine yazılar yazdım, düzenlediği şiir-müzik etkinliklerine katıldım ve destek verdim. Hakkında 'Zülfukar Sezen -Yarım Yüzyılı Aşan Sanatından (2016)' adlı kitabı yayınladım. Hasan Kavruk ve Metin Özer'in hazırladığı 'Malatyalı Şairler' ve İhsan Işık'ın 'Biyografya' sitesinde yer almasını sağladım. Yakın zamanda Hüsükuşağı köyüne Hasan Basri Aydın'ı ziyarete gittikten sonra kendisini arayarak köyünün karşısındaki dağın yamacına çıktığımızı anlattım, hal hatır ettik ve Ekim ortasında Ankara'da görüşmeyi planladık. Ancak kısmet değilmiş...

1 Ekim 2022 günü öğlen saatlerinde Ankara'dan arayan ses sanatçısı Songül Yılmaz, "Zülfikar ağabey vefat etmiş" dedi.
30 Eylül 2022 günü aramızdan ayrılan ve 1 Ekim 2022 günü Ankara Karşıyaka Mezarlığında toprağa verilen değerli ağabeyimize Hak rahmet eylesin diyor, ailesine ve tüm tanıdıklarına başsağlığı diliyorum.

Zülfukar Sezen

Gazeteci, yazar, yayıncı. 1 Ocak 1946 tarihinde Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı Ağvan (Gökçe) köyünde doğdu. Annesi Gülistan Sezen, babası Sabri Sezen'dir. Ad olarak dedesinin adı olan Zülfikar konulur, ancak nüfusa Zülfükar olarak kaydedilmiş ve öyle süregelmiştir.
İlkokul beşinci sınıfa kadar Malatya Merkez Fatih İlkokulunda, beşinci sınıfı Ağvan ilkokulunda okudu. 1963 yılında Atatürk Ortaokulunu bitirdi, bir yıl Turan emeksiz Lisesinde okuduktan sonra Ankara'da Yenişehir Kolejinde okumaya başladı. 1968-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulunda okudu.
1973 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarlığında göreve başladı. 1974 yılında Malatya Beden Terbiyesi Bölge Müdür Yardımcılığına atandı. Müdür Mıh Osman'ın yardımcısı olarak görev yaptı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. 1975 yılında İzmir Bornova'da yedek subay olarak askerliğini tamamladı. Askerlik dönüşünde görevini sürdürdü. 1976 yılında Malatya BAĞ-KUR Bölge Müdürlüğü kurucusu oldu. Yıldız Teknik Mimarlık Bölümünü bitirdi.
1978 yılında Ecevit Hükümeti döneminde hemşerisi İmar ve İskân Bakanı Ahmet Karaaslan'ın basın müşaviri oldu. Bu görevini 1987 yılına kadar sürdürdü. 1987 yılında Doğru Yol Partisinden (DYP) Malatya milletvekili adayı oldu. Bu süreçte Fırat (günlük) ve Yorum (haftalık) gazetelerini çıkardı. Seçimi kazanamayınca Ankara'ya döndü, Ankara'da Yeni Fırat gazetesini çıkardı. 1989 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu Yunus Emre Öğrenci Yurdu Yöneticiliğinde bulundu.
1992 yılında Çalışma Bakanlığı Yakın ve Orta Doğu Çalışma Eğitim Merkezi Şube Müdürü olarak göreve başladı. 2000 yılında Çalışma Bakanlığı Yakın ve Orta Doğu Çalışma Eğitim Merkezi Şube Müdürü iken emekli oldu.
Yurt Ansiklopedisi’nin Malatya ile ilgili yerel yayın organları bölümünde Zülfikar Sezen’den şöyle söz edilir:
"Yayıncılık çalışmalarının 1950 sonrasında hız kazanmasında ildeki çoğu basımevinin bu yıllarda kurulması önemli bir etkendir. 1950’ye değin yalnızca Gayret ve Müftüoğlu basımevleri bulunmaktayken 1950 sonrasında kurulanlarla birlikte 1973’te bu sayı 12’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde birçok gazetenin yayına girmesi, ayrıca dergi çalışmalarının ve ilçelerde yayıncılığın hız kazanması, basın yaşamına belirgin bir canlılık kazandırmıştır. Dönemin ilk dergisi 1963’te Erkan Yücel’in çıkardığı Oluş’tur. Bunu 1964’te Dal (Zülfikar Sezen) ve 1968’de Çağ (Tahir Abacı) izlemiştir."


KAYNAKÇA: 
-H. Kavruk, M. Özer; Geçmişten Günümüze Malatyalı Şairler, s. 603, 1965) 
-Yurt Ansiklopedisi, 4. Cilt, s. 6600, 1974; “Yerel Yayın Organları” bölümü)
- Malatya Bir An Önce “İnönü Üniversitesine” Kavuşturulmalıdır (Yeni Haber, 12 Mart 1974)
- Süleyman Özerol: "Zülfukar Sezen - Yarım Yüzyılı Aşan Sanatından" (2016).

Yorumlar

Popüler Yayınlar