“Türküler bizim ışığımız olamaya devam edecek”

YEŞİM BİNBİR; “TÜRKÜLER BİZİM IŞIĞIMIZ OLAMAYA DEVAM EDECEK”
Kırk yılı aşkın bir süredir Malatya’da Başharık Mahallesinde oturmam nedeniyle yöredeki pek çok kişiyi tanırım. Tanıdıklarım arasında özellikle kültür ve sanat ile ilgilenmeler ise daha çok…
Yeşim Binbir’i de doksanlı yıllardan beri halk müziği okuması yönüyle tanırım. Neredeyse ara vermeden yıllardır bu kültürü söyleyerek temsil ediyor. 24 Kasım 2016 günü kendisi ile görüşerek elimde bulunan yaşamöyküsünü zenginleştirdim ve de sizlere sunmayı amaçladım.

Yeşim Binbir

Aslen Malatya Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce (Aşağı Haçova) köyündendir. Annesi Fatma, babası Bayram Binbir’dir. Ailenin dört çocuğunun en büyüğü olup, 6 Ocak 1978 tarihinde Malatya’da doğdu.
Malatya’da Cumhuriyet İlkokulu, Atatürk ilkokulu, İnönü İlköğretim Okulu ve Malatya Lisesinde öğrenim gördü.
Atalar Köyü (Haçova) Derneğinde kısa bir süre bağlama dersi aldı, sürdürmedi. Ancak kendisini ses yönünden geliştirmeye çalıştı.
Müziğe ilgisi ortaokul yıllarına dayanır. 2000 yılından buyana ses sanatçısı olarak sahneye çıkıyor ve hemen her yöreden türküler okuyor. Malatya’da çeşitli yerlerde sahneye çıktı. Ayrıca dernek geceleri, festivaller özel etkinliklere katıldı.
Radyo Fon, Türkiyem TV, Er TV, Güneş TV’de programlara katıldı.
Er TV’de Özlem Uğurlu ve Engin Uğurlu kardeşler ile birlikte “Bahçe Biziz” adıyla iki yıl müzik programı yaptı.
Güneş TV 3. Amatör Türk Halk Müziği Yarışmasında üçüncülük derecesi var.
2002 yılında “Çuha Şalvar” adlı albümü çıkardı.
2017 yılında Serkan Koyun yönetiminde çıkaracağı yeni albümün hazırlıklarını yapıyor.
Malatya’da Melekoğulları düğün Salonunda sahneye çıkıyor ve etkinliklere katılmayı sürdürüyor.
Türkülerimiz hakkında şunları dile getiriyor…

“Türküler de bizim ışığımız olamaya devam edecek”

Ailemde dinleyici olarak herkes türkü aşığı... Ancak bu geleneği benim dışımda sürdüren kimse yok.
Sebahat Akkiraz, Musa Eroğlu, Neşet Etaş, Âşık Mahzuni Şerif, Güler Duman ve bu kültüre hizmet eden emek veren daha pek çok sanatçıyı dinlemeyi seviyorum.
Maalesef günümüzde türkülere eskisi kadar önem verilmiyor. Şimdilerde pop ve rock şarkılar var. Bunlar yerine her yerde türkülerimiz söylense insanlar sevmenin de değer vermenin de önemini anlarlar diye düşünüyorum.
Yıllardır bu kültürü devam ettirmiş ve devam ettiren Yunus Emre ( halk ozanlarının öncüsüdür), Pir Sultan Abdal, Âşık Veysel, Neşet Ertaş, Âşık Mahzuni Şerif gibi birçok değerli halk ozanımız var. Bunlar toplumun bir bakıma dilleridir.
Bizlere bu kültürü, bu değerli mirası bırakan ozanlarımızı saygı ve sevgi ile anıyorum.
Biz ve bizden sonraki kuşaklar inanıyorum ki bu değerli mirası dilimiz döndüğünce en iyi biçimde devam ettirmeye çalışacağız.
Anadolu var oldukça, türküler de bizim ışığımız olamaya devam edecek…

Yorumlar

Popüler Yayınlar