Arnavut Sanatçı İlir Kaso ve Enstalâsyonu

ARNAVUT SANATÇI İLİR KASO ve ENSTALÂSYONU

Neş’e SARAÇ

“Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. 
Bugün yarına dünle beslenerek yol alır”
Bertolt Brecht

GESAM Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği üyesi olarak, 18-21 Ekim 2016 tarihleri arasında Arnavutluk Tiran’da düzenlenen “Uluslararası Arnavutluk- GESAM Türk Sanatçıları Sergisine” yapıtlarımızla katıldık. Eylül 2016 tarihinde ziyaret ettiğim “Ludwig Museum of Contemporary Art” da Arnavut ve Kosavalı sanatçıların açmış olduğu sergide yer alan birçok yapıt, bize yakın duyguları da çağrıştırdığından beni etkiledi. Kısa süre önce Tiran’da gerçekleştirdiğimiz sergi üzerine ben de Arnavut Sanatçı İlir Kaso’yu kısaca tanıtıp bir yapıtını sizlere aktarmak ve anlatmak istedim.
Budapeşte Ludwig Çağdaş Sanatlar Müzesinde, 15 Temmuz–11.Eylül 2016 tarihleri arasında açılan Arnavutluk ve Kosovadan Çağdaş Sanat Örnekleri” sergisinde Arnavutluk ve Kosova’dan seçilmiş 25 sanatçının çağdaş sanat örnekleri yer almaktaydı.
Müze, Tuna nehrinin yanında yer almakta. 3000 m2’nin üstünde kullanım alanı çaplı kaplı cephesi ile üç katlı modern bir bina. Yerli ve uluslararası organizasyonlar ile müze her yıl sekiz dokuz sergiye ev sahipliği yapıyor. Özellikle müzedeki sergilerde Batı ile Doğu sanatının bir araya getirilmesi de amaçlanıyor. Sözünü ettiğim sergi de bu eğilimin bir parçası olarak, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde ve daha önceki sosyalist ülkelerdeki yeni çağdaş sanat sahnelerini ve trendlerini takip eden bir sergi mahiyetindeydi.
Müzenin birinci katında yer alan “Arnavutluk ve Kosova’dan Çağdaş Sanat Örnekleri” sergisinden, sanatçı Ilir Kaso’nun farklı ve kavramsal bulduğum “Gerçeği Hayal Edenler” adlı enstalâsyonunu * paylaşmak istedim.
İlir Kaso’yu kısaca tanıtmak gerekirse; 1982 Arnavutluk doğumlu bir sanatçı. 2005 yılında Tiran Academi of Art’den mezun olmuş ve Tiran Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmakta.
Sanatçı 2001 yılından bu yana birçok sergide yer almış. Sanatsal çalışmalarını ağırlıklı olarak animasyon, Enstalâsyon, video çekimleri, film çekimleri üstünde yoğunlaştırmıştır.
“Gerçeği Hayal Edenler ” 2012 yapımı bir enstalasyon, Lüdwig müzesinin bir bölümünü kapsamış halde. Her biri 42x30 cm’lik fotobloklar üzerine monte edilen figürlerden oluşturulmuş 28 adet tablo, kaide üzerinde sergilenen bir adet figür ve enstalasyon üretim sürecini gösteren bir videoarttan oluşuyor.
28 tabloda yer alan şeker gibi parlak figürlerin değişime uğramış halleriyle kompozisyonlar oluşturulmuş. Tablolarda somut veya stilize olmuş ya da soyut şekiller yer almakta. Bir video kayıttan yapıtın yapım aşamaları izleniyor.
Sanatçı yapıtını üretmek üzere sıcak amorf haldeki bildiğimiz şekerden oluşan akışkan sıvıyı kalıplara döküp bunları donduruyor. Yüzlerce veya binlerce figür yaratılıyor.
Şekerden heykeller, metalik bir masanın üzerine yerleştirilerek 9000 vatlık bir enerjiyle ısıtılıyor. Bir süre sonra ısının etkisiyle figürlerde erimeler ve şekil değiştirmeler başlıyor. Eriyik haline gelen sıvı tekrar kalıplarla dökülerek üretim yeniden başlatılıyor. Prosesin dönüşümsel ve döngüsel bir şey olduğu vurgulanıyor.
Sanatçı yapıtıyla; figürlerin öldükten sonra insan formunu kaybetmeye devam ettiğini ve sonuç olarak da soyutsal bir format kazandığını ve bu kazandığı formatın da hatıralar olduğunu sergilemek istiyor.
Enstalasyonda; yeni figürlere can veren eriyikte eski figürlerden izler barınması yapıtın kavramsal mesajına işaret etmekte ve geçmişin değerlerine sahip çıkılmasına gönderme yapılmaktadır.
Bana göre de, her yenilenme, her yaşam bir mirastır. Kimlikler; atalarından, yaşanan toplumsal değişimlerden, coğrafyasından, kültürel değerlerinden, hatıralardan derin izler barındırır ve yeni yaşamlarda yansımalar bulur.
Önemli olan geçmişten gerekenlerin seçilip alınabilmesidir.


Kaynakça:
* Budapeşte- Ludwig Çağdaş Sanatlar Müzesi: ”Arnavutluk ve Kosovadan Cağdaş Sanatlar Serigisi” 2016
* Bengü Batu: Sanat Yapıtı ve Dil Arasında Bağlantı, İdil Derg.2014,cilt 3 sayı14. vol.3
* İnci Kılıç, Osman Altıntaş: Çağdaş Sanatta Metaforik Düşünce, İdil Derg. 2016,cilt 5,sayı 20, vol 5
* French-Albanian Coorperation in Contemporary art: http://albanie-france-ac.com/en/
- reality_dreamers_youtube, video, www.kultura.gov.al/.../ACAS_-_Presentation
* www.mupa.hu/en/about/the-building/ludwig-museum
* www.turkcebilgi.com/arnavutluk_tarihi

* Enstalâsyon (yerleştirme): Kavramsal sanattan üretilen, belirli bir mekân için yaratılan, İzleyiciye de farklı bir deneyim ve aktif katılım ortamı sağlayan sanat türüdür. Yerleştirme Sanatında günlük kullanılan malzemeler, video, ses, performans, internet ve bilgisayar gibi materyaller de yer alabilmektedir.
Fotoğraf: N.Saraç
    
    


































Neşe Saraç'tan Gelen İleti

Sayın Süleyman Özerol,

Merhaba, nasılsınız? Sizinle 13 Nisan 2015 tarihinde, Çankaya Belediyesi’ne ait Galeri Kara’da açtığım “Pastel Resim Sergisi”ni ziyaretiniz sırasında tanışmıştık.
Ankara’lı sanatseverlerden aldığım olumlu tepkiler, bankacılık kariyerimden sonra yaklaşık on yıldır sürdürdüğüm resim çalışmalarıma ivme kazandırdı diyebilirim. Serginin ardından başladığım İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım-Plastik sanatlar Bölümünde yüksek lisans eğitimimi sürdürmekte resim çalışmalarıma devam etmekteyim.
GESAM üyesi olarak, 18-21 Ekim 2016 tarihleri arasında Arnavuluk Tiran’da düzenlenen karma “Uluslararası Arnavutluk- GESAM Türk Sanatçıları Sergisi” ne bir eserimle katıldım.
2016 Eylül ayında da, ziyaret ettiğim Budapeşte Ludwig Çağdaş Sanatlar Müzesinde, Arnavutluk ve Kosovadan Çağdaş Sanat Örnekleri” sergisinde Arnavutluk ve Kosova’dan seçilmiş 25 sanatçının çağdaş sanateserlerini izleme fırsatım oldu. Kişisel olarak atalarımdan izlerini taşıdığım Arnavutluk, aynı zamanda coğrafya, tarihi geçmiş, kültürel ve sanatsal ortak noktalar barındırmakta. Arnavutluk sergimizin ardından ben de bir Arnavut Sanatçı olan İlir Kaso’yu kısaca tanıtıp bir yapıtını aktarmak ve aracılığınızla sanatseverlerle paylaşmak istedim.
Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını ve iyi günler dilerim.
Saygılar…

26 Kasım 2016
Neş’e SARAÇ

Yorumlar

Popüler Yayınlar