Sultan Güler

SULTAN GÜLER

Süleyman ÖZEROL
Araştırmacı-Gazeteci

1980 yılında Adıyaman’da doğdu. Annesi Fatma, babası Hüseyin’dir. Adıyaman Pınarbaşı İlköğretim Okulu, Adıyaman Hürriyet Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesini bitirdi. Bazı özel işyerlerinde sekreterlik ve personel şefliği yaptı. Giresun Üniversitesi Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümünde okudu.
Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği ile ilgileniyor. Yedi yaşındayken öğretmeni Mehmet Büyükşahin tarafından keşfedildi ve çok sayıda programa katılması sağlandı. On yaşında iken Adıyaman Pınarbaşı kasabasında Kâhtalı Mıçı’nın da katıldığı konser ilk büyük halk konseridir.
Malatya Musiki Derneği Korosunda solistlik yaptı. Burada Orçun Akgün, Piramit Müzik Merkezinde Oğuz Tatar’dan bağlama çalmasını öğrendi, kendisini geliştirmeye çalışıyor. Ayrıca MESD’de çalışmalara katıldı. Emel Taşçıoğlu ve Sebahat Akkiraz örnek aldığı ve özendiği sanatçılardan… Arguvan, Orta Anadolu, Azeri, Barak, Urfa hoyratları, Ege ve diğer yörelerin türkülerini söylemeye çalışıyor.
2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı sınavını kazandı, burada bir yıl eğitim aldı. Aynı yıl Yaşar Seçkin'in yönettiği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosunda korist olarak yer aldı. 2016 yılında İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği Bölümüne yatay geçiş yaptı. Aynı zamanda Malatya Büyükşehir Belediyesi Devlet Konservatuarı sınavını kazandı.
Adıyaman, Malatya, Giresun, Ankara, İstanbul gibi illerde düzenlenen konserlere, birçok dernek ve kuruluşun gün ve gecelerine; Er TV, Güneş TV, TV Malatya, Kanal Malatya, Türkiyem TV, ATV, TRT, TRT GAP, Su TV televizyonlarda programlara katıldı?
Arguvan Ses Yarışması Malatya Birinciliği, Anadolu Ateşi Adana Bölge Birinciliği, Malatya Kayısı Fuarı Yarışma Birinciliği, Sami Kasap Ses Yarışması Malatya Üncülüğü, Sen Türkülerini Söyle Diyarbakır Bölge Finalisti, Arguvan Ses Yarışması İstanbul Beşinciliği dereceleri vardır. Deneme kaseti yaptı. Radyo Malatya’da bazı şiirleri okundu. TRT, TRT GAP ve Malatya yerel basınında hakkında tanıtıcı yayınlar yapıldı.

Katıldığı Etkinliklerden Bazıları

İstanbul Malatya Günleri, Ankara Malatya Günleri
Arguvan Türkü Festivali
Malatya Kayısı Fuarı
Yeşilyurt Kiraz Şenlikleri
Battalgazi Şenlikleri
Arguvan Çayırlı Şenlikleri
Arguvan 8 Mart Dünya Kadınalr Günü Etkinliği Yazıhan Halk Konseri
Yazıhan Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri
Tecirli İlköğretim Okulu 23 Nisan Ulusal Egenmenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri
Ankara Malatya ODTÜ'lüler Derneği Malatya Gecesi
Malatya Vergi Dairesi Geleneksel Konserleri
Polis Okulu Moral Gecesi
Eymir Köyü Birlik ve Dayanışma Gecesi

MESD’in Malatyalı sanatçılardan bazıları adına düzenlenen konserler, birçok dernek ve kuruluşun gün ve geceleri…

Halk müziğinin günümüzdeki konumu ve geleceği hakkındaki görüşleri

Türkülerimizi daha önceki yıllarda sadece TRT’nin radyo ve televizyonunda dinleyebilme olanağına sahipken şimdilerde türküler adına düzenlenen festivallerin olması gerçekten türkülerimize verilen değeri gösteriyor. Teknolojinin gelişmesiyle geniş halk kitlesine ulaşmaya başladı yerel televizyon ulusal basında daha fazla yer edinmeye başladı. Türkü programlarının olması ve türkülerimizin seslendirildiği her platformda daha fazla seyirci ve türkü sever bulabilmek mümkün tabi ki bunda türkülerimizdeki yaşanmışlığın doğru bir şekilde yeni nesle aktarılmasıdır. Yaşanılan acıların, mutlulukların, sevgilerin, kahramanlıkların, özlemlerin, hasretliğin, gurbet ve aşkın resmini bulabilecekleri tek yer ağıtlarımız, bozlaklarımız, hoyratlarımız, deyişlerimiz ve bütünüyle türkülerimizdir.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bir konu da gençlerimizin üstlendiği görevdir. Kendi kültürlerini sahiplenen türkülerimizi, pop müzik ve diğer müzik türlerine tercih eden ve bir nesil var artık bu umut verici unsur…
Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Mahzuni Şerif, Muhlis Akarsu ve Neşet Ertaş gibi birçok ozan ve halk şairlerinin izinde yürümeye ve onları yaşatmak adına türküler söylemeye başladılar bu sevindirici bir gelişmedir. Kısacası türküler bir ulusun kültürü ve o halkın yaşam tarzıdır.
Malatya kültürüne büyük ölçüde katkı sağlayan Malatya Musiki Derneği Başkanı Mehmet Tunç Yıldırım ve İnönü Üniversitesi öğretim üyesi ve Güzel Sanatlar Fakültesinden Orçun Akgün öğretmenimizin olağanüstü çabalarını kutlamak gerekir. Malatya’ya birçok solist kazandırdılar ve birçok arkadaşımızın konservatuara girmelerini sağladılar. Emeklerinden dolayı hocalarımıza teşekkür ediyorum.
Hocam beni o kadar mutlu ettiniz ki anlatamam. Tarifi imkânsız duygular içerisindeyim… Bu hayatımda bana verilen en güzel ve en büyük hediye olacak.
Teşekkür etmeye bile utanıyorum, çünkü o kadar basit kalıyor ki teşekkür, bu farklı bir şey… Saygı duyduğum ve doğrularından asla vazgeçmeyen bir insan, yazar, araştırmacı, tarafından yaşam öykümün düzenlenmesi tarif etmek bile imkânsız bir sevgi… 
Böyle bir güzelliğe layık gördüğünüz için minnettarım hocam…
Saygı ve sevgilerimle…


24 Mayıs 2012 tarihinde kendisinden derlendi ve süreçte güncellendi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar