OZANLIK GELENEĞİ ve OZAN-DER


OZANLIK GELENEĞİ ve OZAN-DER 

    Hüsnü İYİDOĞAN 
    (Ozan Leşgeri)

Ozanlar yaşadığı çağların tarihi sütunlarıdır. Tüm halkların kültürel varlıkları ozanlarının üzerinde yükselir. Ozanlar ise kendini var eden halkın eserleridir. Bu nedenledir ki, kültür ve medeniyet araştırmacıları açısından ozanlık geleneği büyük bir önem taşımaktadır.
Gelenek göreneğe ait tarih ve değerler unutulduğunda, inkâr ve ihmal edildiğinde halklar ruhlarını kaybederler. İnsanların yalnızca biyolojik gereksinimlerini giderdikleri dört duvar arasında ve eğri büğrü yollarda geçer ömürleri. Yaşadıkları çağ yaşadıkları coğrafya asla bir ruh taşımaz bir ilham içermez.
Modern insanın kendi içinde yaşadığı büyük değişim ve acımasızca tükettiği değerler dünyasında artık kimsenin geçmişine ait bir hatıra kalmıyor. Bırakın maddi bir hatırayı, dedesinden, babasından dinlediği bir masal yahut hikâye, öğrendiği bir oyun, sevinç ve mutlulukların tasvir edildiği bir ağıt yahut türkü hızla tükenmekte ve tüketilmektedir. Acı olan odur ki bu değerleri yaşamış olan ve nakletme yaşında bulunanlar artık ahir ömürlerini yaşamaktadırlar. Daha acı olan ise yurtdışından gelen araştırmacı kimliğine sahip somut olmayan kültürel mirasımızı alıp kendi ülkelerine götürmektedirler. Bir halkın tarihi, kültürü, emeği, hafızası artık yaban ellerde sergilenmektedir.
Oysa burası Anadolu; ışığın yükseldiği ve yükselmeye devam edeceği topraklar… İnsanlık ve kültürleri emziren, ona can veren Anadolu çiçekleri kadar kültürü, dilleri, dinleri, inançları gelenekleri rengârenk bir coğrafyadır. Modern dünyaya yön verecek renklerin ahengidir. İşte bu noktada Anadolu Halk Ozanları tarihler boyu üzerine düşeni yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Anadolu’nun orta yerinde genel merkezi Ankara’da bulunan Ozan-Der, yani Halk Ozanları Kültür Derneği bu işlevi kusursuz olarak yerine getirmeye çalışmaktadır.
Şahsım adına bu işlevi yerine getiren Ozan-Der yönetimindeki arkadaşlarıma teşekkürlerimi bir borç bilir, başarılarının devamını dilerim.

Ankara, 16 Nisan 2014

Yorumlar

  1. Ozanlık ve dedelik geleneğini bu günlere getirip bizleri her konuda bilgilendirip örf ve adetlerimizi bu güne taşıyan saygı değer ozanımız sayın hüsnü iyidoğan.a( ozanlesgeriye )çok teşekkür ederiz
    Aşk ile.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sayın Sevgi Doğan...
      Amacımız sanatçılarımızı tanıtmak, tanıtırken de dünyasını genişletmek...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar