İhsan Işık’tan ‘Kültürümüzün Kimliği’ ve ‘Ünlü İsimler’




İhsan Işık’tan ‘KÜLTÜRÜMÜZÜN KİMLİĞİ’ ve ‘ÜNLÜ İSİMLER’ 

Süleyman ÖZEROL
Özellikle yaşamöyküsü (biyografi) ile ilgili ansiklopediler ağırlıklı olmak üzere kültürel kitaplar yayınlayan yazar, aynı zamanda şair İhsan Işık’ın ‘Kültürümüzün Kimliği’ ve ‘Ünlü İsimler’ kitapları yayınlandı.
‘Müslüman Kimlik’ ve Müslüman dünyasındaki önemli adlardan söz eden iki kitap hakkındaki yazıları sizlerle paylaşmak istiyorum.

‘Kültürümüzün Kimliği’

İhsan Işık’ın ‘Kültürümüzün Kimliği’ adlı kitabının güncellenmiş 5. baskı çıktı.
20.000 adetlik ilk 4 baskıyla Türkiye’de en çok okunan ve üzerinde konuşulan kitaplardan biri olan “Kültürümüzün Kimliği”, ülkemizde “Kimlik” konusunda yazılmış ilk eserlerdendir.
Eserin ayırt edici özelliği, “Kimlik” konusuyla ilgili tüm kavramların özgün bir yaklaşımla açıklanarak, özellikle “Müslüman Kimlik”in ne anlama geldiği ve ne anlama gelmediği üzerinde yoğunlaşmış olmasıdır.
İhsan Işık, bu kitabında, ayrıca; yüzyıldan uzun bir süredir ulusal kültürümüzü unutturma çabalarını ibret alınsın diye örneklerle gözler önüne sermiştir.
Ayrı bölümler halinde, tarihsel gelişimi içinde Türk aydınları, Türk milli eğitimi ve yabancı okullar sorunsalı ile medya, sinema, tiyatro serüvenimizi belgeleriyle sorgulayarak, nasıl bir ‘Yeni Paradigma’ya muhtaç olduğumuz üzerinde durmuştur.

'Bilim ve Düşünce Tarihimizde Ünlü İsimler' 

Özellikle son yüzyılda iyice anlaşılmıştır ki, bilim ve teknolojide çağı yakalayamayan ülkeler, başka ülkelerin sömürgesi olmaktan kurtulamazlar. Ülkelerin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesi, uluslararası rekabet gücünün artması ve refah düzeyinin yükselmesi en çok insan kalitesinin gelişmişliğine bağlıdır.
Diğer bazı ülkelerin çağımızda bilim ve teknolojide, endüstriyel üretimde ileri olmaları biz Müslümanları asla aşağılık duygusuna ve ümitsizliğe itmemelidir.
Hatırlamak gerekiyor ki; Batılılar -sadece bazı alanlarda- son 200 senede ciddi bir ilerleme kaydetmişken, dünya tarihinde en az 800 yıl boyunca dünyanın en ünlü bilginleri ve düşünürleri İslam coğrafyasında yetişmiştir.
Günümüzde Avrupalıların ve Amerikalıların geliştirdiği bilim ve teknoloji ürünleri, Türk, Arap ve İranlı Müslüman bilginlerin kitaplarından öğrendikleri bilgilerin geliştirilmesi sayesinde ortaya çıkmıştır.
Gelecek yüzyılda hangi ülkelerin ön sırada yer alacağı henüz belli değildir. Muhtemelen güç yelpazesi değişik bir görünüm arz edecektir. Bu yelpazenin en belirgin unsurları mutlaka İslam ülkeleri olmalıdır.
Ayrıca hatırlamalı ki; çağdaş uygarlık, bugün eriştiği düzeyi Müslümanlara borçludur.
Eğer Kur’an ayetleri rahmet yağmuru halinde yeryüzüne inmese; eğer Hz. Muhammed (sav) evrensel uygarlığa önderlik etmese, eğer Müslüman matematikçiler, astronomlar, tıp bilginleri, felsefecileri, tarih ve coğrafyacıları, sosyologları olmasaydı, evrensel uygarlığın bugünkü düzeye gelmesi hayal bile edilemezdi.
Eğer Müslüman bilginler öncülük etmeseydi; günümüzde değil bilgisayar, cep telefonu, tablet, gözlük, otomobil ve uçak görmek; Paris çocuk oturaklı krallardan bile kurtulamamış, Londra gecekondu bile olamamış, Berlin tahta arabadan başka araç görememiş, Amerika kıtası henüz keşfedilmemiş olacak; Doğu ve Batı’da yaşayanlar her türlü mikropla can-ciğer olup, hep birlikte hastalıklardan kırılıp dökülmeye devam edecekti.
Yakıcı gerçek bu iken; Batı sömürgeciliği, kültür emperyalizmi yoluyla bu gerçeği uzun süre gizlemekte; şimdilerde bizim hiç bir şey üretemeyeceğimiz, her alanda Batıyı taklit etmek zorunda olduğumuz yalanını yaymaya özen göstermektedir. Bu yalanla bizi hem aşağılık duygusuna itmeye, hem de bizden çaldıkları bilgileri gizlemeye çalışmaktalar.
Bu çalışmada ise, tarih boyunca -çoğu Türkiye’nin kültürel hinterlandında yetişen- hepsi birbirinden önemli Müslüman bilginler ve düşünürler tanıtılarak, Batı yalanı çürütülmekte ve gençlerimizin kendilerine güvenmeleri için yeterli bir onurlu bir geçmişe sahip olduğu açık seçik ispatlanmaktadır.
Ümidimiz, gençlerimizin bu gerçeğin farkına varmaları, bu onurlu geçmişten hız alarak, Müslümanların her alanda en önde olduğu yepyeni bir uygarlık geleceği inşa etmeleridir.
İslam dünyası bu azimle çalışacak, yarının öncü isimleri olacak gençlerimizin yetişmesini özlemle beklemektedir.
İhsan Işık’ın dünya çapındaki değerlerimizi tanıtan bu çalışması, gençlerimize bu özgüveni aşılamayı amaçlıyor. Her kütüphanede, özellikle okul kitaplıklarının ön sırasında yer alması son derece yararlı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar