Yakup Fırat

Yakup Fırat 

13 Haziran 1956 tarihinde Elazığ Keban ilçesi Şeyhemir köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu, ortaokulu dışarıdan bitirdi. 12 Aralık 1984 tarihinde Malatya FEDAŞ’ta elektrik ustası olarak çalışmaya başladı, 17 Temmuz 2009 tarihinde emekli oldu. Evli, 3 erkek çocuğu var, halen Malatya’da oturmaktadır.

Türk Halk müziği ile ilgileniyor. Tasavvuf ve özgün müzik çalışmaları var. Bağlama, org, ut, ney sazlarını çalmasını biliyor. Bu sazları çalmasını kendi kendine öğrendi. Bağlama ustası Yusuf Peker’den destek gördü. Elazığ-Malatya türküleri başta olmak üzere tüm yörelerin türkülerini söylüyor. İzzet Altınmeşe, Uğur Işılak gibi sanatçıları örnek aldığını-özendiğini belirtiyor. Elazığ Malatya İstanbul gibi illerde sahneye çıktı. Yerel festivallere, konserlere, bazı etkinliklere, Malatya yerel radyo-televizyonları ile TGRT, TRT, Kanal 7 televizyonlarında programlara katıldı. Zaman zaman yerel televizyonlarda başta müzik ve toplumsal konularda programcılık yaptı ve halen programları devam etmektedir.

12 Aralık 1993 tarihinde Malatya’da Kanal 44 televizyonunu kurdu. Kanal 44, çok zor koşullarda yaklaşık iki yıl yayın yaptıktan sonra lisans başvurusunda bulunulmadığından kapandı.

Seçici kurullarda görev aldı. Birçok sanatçı ve eğitmenlere yardımcı oldu. Saz-ses alanında yetiştirdiklerinden yerel yarışmalara katılarak derece alanlar oldu. Şu anda Türkiye sahnelerinde ekmeğini kazananlar da mevcut

Söz ve müziği kendisine ait yaklaşık 100 kadar bestesi var. Bestelerini “kendim okurum” diye kimseye vermediğini, ancak birkaçını okuyanlar olduğunu belirtir. “Elimde Değil Çok Seviyorum” Seyfi Doğanay, “Uçun Kuşlar Uçun” Küçük Hüsnü, “Sürünesin” Mehmet Balaman tarafından kasete okundu. Şiirleri yerel gazetelerde yayınlandı. Hakkında basın yayın organlarında birçok kez tanıtıcı yayınlar yapıldı. Kendi bestelerinden oluşan bir albüm çalışmasını 2010 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Halk müziğinin günümüzdeki konumu ve geleceği hakkındaki görüşlerini şöyle dile getiriyor.

"Müziğin evrenselliğine inandığım gibi ancak kendi öz müziğimiz olan THM ve TSM ölmez. Gün geçtikçe değeri daha da artıyor. Zaman zaman bazı furyalar ön plana çıksa da bizler ve siz değerli araştırmacı yazarlar var olduğu müddetçe inanıyorum ki asıl değerini korumaya devam edecektir. Sonuç ise memnun edicidir.

Sana üstün başarılar diliyorum. Senin gibi değerlerin değeri daha da iyi bilinir inşallah. Allah yardımcınız olsun güzel kardeşim. Allaha emanet olunuz…

ELATYALI Yakup Fırat merak ettiyseniz, mahlasımı yani Elazığ Malatya birleşimlerinden ortaya çıktı iki kardeş şehrin temsilciliğini dilim döndüğünce devam edeceğim."


***

13 Temmuz 2016 günü İstanbul'da kalp krizi geçirerek yaşama veda etti. 

***

Yakup Fırat'ın yaşamöyküsünü, 24 Ocak 2010 tarihinde kendisinden derledim. 29 Mart 2014 tarihinde şiir ve müzik sanatıma olumsuz bakışından dolayı iletişimimiz koptu. Belki notlarında, yazdıklarında, anılarında zamanla ortaya çıkacaktır. Bu nedenle daha sonraki yıllardaki etkinlikleri ile ilgilenmediğim için bilgiler 2010 yılı ile sınırlıdır. 
Hak rahmet eylesin...

Yorumlar

Popüler Yayınlar