“Uzak Ufuklar” ve Hüseyin Balı

“Uzak Ufuklar” ve Hüseyin Balı

2013 yılı idi, köyümüzde bulunan Şah İbrahim Veli Ocağı Karadirek’te (Ballıkaya Cem Evi) ziyaretçiler arasında bulunanlardan Sadık Balı sanatçılar ve kitaplara olan ilgimi görünce, genç yaşta kaybettiği oğlu anısına hazırlanan kitabı armağan etmek istediğini belirtti. Arguvan’da bir karşılaşmamızda da iki adet getirip armağan etti. Kitabın arka kapağında Hüseyin’in yaşamöyküsü ile anne ve babasının iletileri var.
“Canımız, Hüseyin’imizin anne ve babası olarak; kendisinin yaşamında bastırmak istediği, sevgi, hüzün ve aşkla bezenmiş, tertemiz bir Türkçeyle ve duygu yüklü açık kalplilikle yazmış olduğu mısralarıyla, bir kısım resimlerini derleyip; “Şiir ve fotoğraf anı” kitabı olarak, Hüseyin’imizin anısına, siz dostlarımıza sunuyoruz”
Saygılarımızla...

Saadet-Sadık Balı

Şiir ve fotoğraflardan oluşan kitapta, 2010 yılında kanser hastalığı sonucu yaşamını yitiren merhum Hüseyin Balı için Aynur İrik, Can Alaşehirli, Doç. Dr. Sakine Birgül Kaya, Asker Taştan, Hanım ablası, Sultan Taştan, Protez Uzm. Drç. Dt. Mehmet Sönmez, Süleyman Akdeniz ve Güler Ünnü Alkan’ın duygu ve düşüncelerini dile getirdikleri önsözler birinci bölümü oluşturmuş.
“Hüseyin Balı’nın Kısacık Süren Yaşantısında Mısralara döktüğü Duyguları” adı verilen ikinci bölümde şiirler yer almış.
Kalın kuşe kâğıda basılmış olan kitabın 131-144. sayfalarında büyük çoğunluğu renkli olan 46 adet fotoğraf yer almış. Fotoğraflarda Hüseyin Balı, ailesi, arkadaşları ve yakınları ile ilgili görüntüler var.
Aynur İrik’in önsözünde alıntı yaptığı dizelerden “Uzak Ufuklar” deyimi kitaba ad olarak verilmiş olmalı.

Gidiyorum uzak ufuklara
Güneşin battığı yerlere doğru
Geleceğim yine buralara
Güneşin doğuşuyla birlikte
Geleceğim…

Merhum Hüseyin’in şiirleri belki tam anlamıyla olgunluğa kavuşmamış, ancak duygu ve düşüncelerini dile getirmeyi becerebilmiş. Yani ne anlatmak istediğini anlatabilmiş. Görüldüğü kadarı ile şiirlerinde daha çok aşk, hasret, özgürlük özlemi ve benzeri konular var. Kendi iç dünyasını yansıtmış dizelere…

Ne zaman baksam gözlerine
Depremler olur
Taş üstünde taş kalmaz kalelerde
Ne zaman baksam gözlerine
Fırtınalar çıkar

Hep dediğim bir sözümü anımsadım yine; “Şiir bir soluklanmadır”…
Hüseyin yaşamının baharında son günlerinde şiirle soluk almış, şiirle yaşamış.
Hak rahmet eylesin, toprağı bol olsun.

Hüseyin Balı’nın Yaşamöyküsü

1978 yılında Malatya’da doğdu. Annesi Saat Balı, babası Sadık Balı’dır. İzmir’de Agâh Efendi İlkokulu, Hâkimiyeti Milliye Ortaokulu, Vali Vecdi Gönül Lisesini bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışama Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü bitirdikten sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Kaynakları Bölümünde yüksek lisansını tamamladı.
Akbim Koç Bilgisayar Limitet Şirketinde, Adalet Bakanlığı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosunda görev yaptı. Ataması yapıldığı halde Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde rahatsızlığından dolayı göreve başlayamadı.
1999 yılında yakalandığı kanser hastalığına 2010 yılında yenik düştü ve aramızdan ayrıldı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar