Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz 
Süleyman ÖZEROL

Köyümüzün eski öğretmenlerinden Paşa Yılmaz’ın oğlu Hüseyin Yılmaz ile Ballıkaya Cem Kültür Evi (Karadirek) Yazlık Yemekhanesinde konuştum. Urfa’da Kısas’tan öğrencim olan fotoğrafçı İzzet Aran ile tanışmış. Akseki ile ilgili çalışmadan söz etti. İbrahim Demirel’den söz ettik bir süre.

Fotoğrafçı olarak yaşamöyküsünü derlemek istediğimi belirttim, kabul etti. 5 Temmuz 2016 günü Karadirek kendisinden derledim ve düzenledim.

Hüseyin Yılmaz; Ballıkaya'dan yetişmiş olup; hem fotoğrafçı, hem kuratör, hem çevirmen, hem editör...


Hüseyin Yılmaz



1 Mart 1968 tarihinde babasının öğretmen olarak görev yaptığı Malatya Arguvan Akören köyünde doğdu. Medine ve Paşa Yılmaz oğlu olup Hekimhan Ballıkaya köyündendir. 
Malatya’da 30 Ağustos İlkokulu ve Gazi İlkokulu, Diyarbakır Anadolu Lisesi, İzmir Bornova Anadolu Lisesinde öğrenim gördükten sonra Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölümü’e girdi. Son sınıfta okulu bıraktı, bir süre siyaset ile ilgilendi. 2005-2006 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümüne girdi, 2010 yılında bölüm birincisi olarak bitirdi.
2004 yılından buyana bekâr odaları, sokak çocukları, eski meslekler, gösteriler ve benzeri konuları görüntüleyen fotoğraflar çekiyor.
Fotoğraf ve fotoğrafçılık alanında yayınlanan kitapların çevirisini yapıyor. Sanat kitapları yayınlayan Espas Sanat Kuram Yayınlarında editör, Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivalinde kuratör olarak görev yapıyor. Marmara Üniversitesinde fotoğraf alanında yüksek lisansını sürdürüyor.
2011 yılında “Bekâr Odaları” adlı çalışmasıyla karma fotoğraf sergisinde fotoğraflarını sergiledi.
Fotoğraf ve fotoğrafçılıkla ilgili olarak İngilizceden Türkçeye çevirdiği kitaplar:
1. Sokak Fotoğrafçılığı (Street Photography): Clive Scott
2. Fotoğrafçı Olmak (On Boing a Photograpler): David Hurn
3. Çağımızın Tanıkları (Vitness Odur Time): Ken Light
4. Fotoğrafçının Eğitimi (Education of Photograpler): Charles H. Traub, Adam B. Bell, Steven Heller (Özan Yavuz ve Yalım Keser ile ortak çeviri)
Fotoğraf çalışmalarını (katalog) yayınlamayı düşünüyor.
Editörlüğünü yaptığı yayınevinin ülkemizde fotoğraf alanında kuramsal olarak en çok yayın yapan bir kuruluş olduğunu, burada şimdiye dek yirmiye yakın kitabın editörlüğünü yaptığını belirten Hüseyin Yılmaz, “Fotoğrafın kuramsal alanda ülkemizde gelişmesine katkı sunmak, fotoğraf kültürü ve tarihi bilincini geliştirmek amacıyla çaba gösteriyorum” diyor.
Fotoğraf ve görsel kültür konularıyla ilgilenenlerle, sanat tarihçileri, sosyologlar ve antropologlarla daha fazla iletişim içinde olduğunu, daha fazla kitap çevirmek ve yayınlamak amacında olduğunu da ekliyor.
 

Yorumlar

Popüler Yayınlar