“Dünyayı İnsanlığın Barış ve Huzur Cenneti Yapın”

“DÜNYAYI İNSANLIĞIN BARIŞ VE HUZUR CENNETİ YAPIN” Süleyman ÖZEROL

Ali Cemal Çetinkaya Kimdir? 

Ali Cemal Çetinkaya, 1941 yılında Tunceli ilinin Mazgirt ilçesinin Akpazar (Peri) bucağına bağlı Velişeğ mezrasında 9 kardeşin en büyüğü olarak dünyaya geldi. Dedeler ve aşıklardan etkilenerek bağlama çalmaya ve şiir yazmaya yöneldi. 17-18 yaşlarında iken Ankara’ya gelerek Aşık Veysel, Dursun Cevlani, Davut Sulari gibi dönemin önemli aşıklarıyla tanıştı. Bir süre Ankara dışında bulundu, 1974 yılında Ankara’ya dönerek Ankara Radyosuna mahalli sanatçı olarak girdi. Ozan örgütlenmelerde ve bazı tiyatrolarda görev aldı. 1981 yılında İzmir’e yerleşti. 1992 yılında Çankaya Belediyesinde görev yaptı.

Yapıtları birçok sanatçı tarafından da seslendirildi. Etkinliklere ve şiir yarışmasına katıldı, değişik dereceler aldı.

Doğu Anadolu’nun Doluları Halk Ozanı Ali Cemal’in Hayatı ve Deyişleri (1974), İnsanlık Özlemi (2002) adlı kitapları bulunmaktadır.

Ali Cemal Çetinkaya Aramızdan Ayrıldı

Ali Cemal Çetinkaya ve Ailesi 31 Aralık 2015 günü yeni yıl dilekleri için bakınız neler demiş (Evren Çetinkaya da internete ailesi adına yazmış)?

“Yeni yılın bu millete akıl vermesi, doğruyu görmesi, yarınlarına hayırlı, ülkeye hayırlı evlatlar yetiştirmesi, halkın ve milletin sağlık ve akıllanması için oluşan bir teknoloji getirmesi, işçinin emeğinin işverenin emeğinden daha değerli olduğunun gerçekten farkında olduğunun nice akıllı, bilinçli, at gözlüğünü çıkarmış, Atatürkçü yeni nesiller temennimdir.

3 Ocak 2016 günü aramızdan ayrılan Ali Cemal Çetinkaya, 5 Ocak 2016 Çankaya Pir Sultan Cem Evinden kaldırıldı, Hacı Bektaş’ta toprağa verildi.
10 Ocak 2016 tarihinde Aşık Ali Cemal Çetinkaya için Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezinde saat 12.00’de hayır yemeği verildi. Yemeğe, çok sayıda yakını, dostu ve ozanlar katıldı.
Yemek duası yapıldı, duadan sonra yemek verildi.
Aşık Ali Rıza Düzgün, Aşık Ali Cemal Çetinkaya’nın “Bütün İnsanlardan Arzumuz Vardır” söz başlı ünlü deyişini çalıp söyledi.
Mektebi İrfan Grubundan deyişlerden sonra Emekli TRT Program Yapımcısı Şair Ahmet Mortaş, Aşık Ali Cemal Çekinkaya ile ilgili bir anıyı anlattı ("Karpuz").
Çetinkaya ailesi katılanalrın taziyesini kabul etti. Aile, Aşık Ali Cemal Çetinkaya’nın Şubat ayında kırkını da yapacak.
Hak rahmet eylesin, yakınlarının ve dostlarının başı sağ olsun.

Ey İnsanlar, Hepinizden İsteklerimiz Var!

Bütün insanlardan arzumuz vardır
İnsan birliğine zor demesinler
Gerçekler nerdedir haberimiz var
Haktan gayrisine yar demesinler

Dünya aydınları siyaset tutsun
İnsan aleminden cehalet gitsin
Senlik benlik de ne kavgalar bitsin
Şu koca dünyaya dar demesinler

İsevi Musevi Muhammediler
Doğu batı kuzey hem güneyliler
Gerçekler öncüsü bunca veliler
Yollar buzlu dağlar kar demesinler

Bu dünya doludur dolu nimeti
İnsanlığın barış huzur cenneti
İnsanlara hizmet bunca serveti
Silahlar yaparak kâr demesinler

Ali Cemali der insan olasın
İnsanlık vasfında yerin bulasın
İnsan ektiğini biçer bilesin
Doğru görenlere kör demesinler


Aşık Ali Cemal Çetinkaya’yı saygıyla anıyor, “Bütün insanlardan arzumuz vardır” söz başlı şiirinden söz etmek istiyorum.
“Bütün İnsanlardan Arzumuz Vardır” Muhabbet 4 (Musa Eroğlu, Arif Sağ, Yavuz Top), Selda Bağcan, İhsan Güvercin, İlyas Salman, Mavinin Ezgisi (Buket-Cihat Kahraman), Deste Günaydın, Gökhan Bakır, Özlem Özgür gibi sanatçılar tarafından okunan bir şiirdir. Şiiri düzyazı biçimde sunuyorum.

Ey insanlar!

Hepinizden isteklerimiz var. İnsan birliğine zor demeyin. Biz gerçekler nerdedir biliyoruz; Hak’ta… Siz de Haktan gayrısına yar demeyin.
Dünya aydınları cehaleti gidermek için çaba göstersin, insanlık aleminden cehalet gitsin. Senlik benlik nedir? Kavgalar bitsin artık, şu koca dünya bize dar değil.
Ey İseviler, ey Museviler, ey Muhammediler! Ey dünyanın her yanında bulunanlar! Ey gerçeklere öncülük eden veliler! Yollar buzlu, dağlar karlı demeyin birlik olun, çaba harcayıp düşmanlığı kaldırın.
Bu dünyanın nimeti boldur, hepimize yeter. Dünyayı insanlığın barış ve huzur cenneti yapın. Bunca serveti silahlar yaparak kar etmek için değil, insanlara hizmet için harcayın!
Ali Cemali der ki; insan olup insanlık özelliklerini taşımak çok önemlidir. İnsan ektiğini biçer. Doğru yolu görenlere, gösterenlere gözünüzü kapamayın; kendinize kör dedirtmeyin!


Tuncelili Sefil Cemo

Hele bakın şu sefile
Hele bakın şu yetime
Hele bakın şu garibe
Dertli Cemo yetim Cemo
Tuncelili sefil Cemo

Bedeni var başı yoktur

Koca yurtta eşi yoktur
Barınmaya işi yoktur
Dertli Cemo yetim Cemo
Tuncelili sefil Cemo

Çalıp yese hırsız olur
Çok harcasa arsız olur
Koca yurtta eşi yoktur
Dertli Cemo yetim Cemo
Tuncelili sefil Cemo

 ****************

Yorumlar

Popüler Yayınlar