Şehriban Kırıcı: “Her Şey Şehirlerde Bozuluyor"

Şehriban Kırıcı: “Her Şey Şehirlerde Bozuluyor"

Süleyman ÖZEROL

Malatya yöresinde halk türkülerimizi okuyan bayan sanatçının az olduğu bilinen bir gerçek. Zehra Bilir, Belkıs Akkale, Yüksel Arı, Canan Özacar, Fatma Şahin, Özlem Büyük, Özlem Özdemir ve şu an anımsayamadığım belki birkaç tane daha sanatçı var.
“Hekimhan Müzik Kültürü” kitap çalışmamız kapsamında, yakın zamanda adını duyuran Hekimhanlı bir bayan sanatçımız ile yazılı iletişim yoluyla görüşme yaparak yaşamöyküsünü derledim, değerli okuyucularımızla paylaşıyorum.

Sehriban Kırıcı

Sehriban Kırıcı, 1981 yılında Malatya ili Hekimhan ilçesi Akmağara köyünde doğdu. Annesi Mürvet Kırıcı, babası Musa Kırıcı’dır.
Hasançelebi İlkokulu, Hasançelebi Ortaokulu ve Hasançelebi Lisesinde okuduktan sonra 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kon Konservatuarına girdi,  Ses Eğitimi bölümünü 2002 yılında bitirdi. Halk müziği etkinlikleri ile ilgileniyor.
2009 yılında Nurali Keleş ile evlendi, Ali adlı bir oğlu var.
Hem konservatuvar döneminde hem de usta çırak ilişkisiyle değerli hocalardan bağlama çalmasını öğrendi. Muharrem Temiz, Sebahat Akkiraz, Cengiz Özkan gibi saz-ses sanatçılarını örnek aldı.
Şiir yazıyor, beste çalışmaları yapıyor, hemen her yöreden türküler okuyor. Yöresi ile ilgili müzik kültürü ile ilgili çalışmalar yapanlara yardımcı oluyor, seçici kurullarda yer alıyor. Ekin radyo, Cem radyo TRT Radyo gibi radyolarda programlara katıldı. Hasret Çeken Gönül adlı bir albüm yaptı (2014).
Hekimhan Festivali Zara Bal Festivali Çamsıhı Festivali Hacı Bektaş şenliği Esiri Baba Kültür Evi Açılışı Tokat Şenlikleri Erzincan Yayla Şenlikleri Karadeniz Şenlikleri daha birçok il ve ilçede, festivaller ve dernek gecelerinde sahneye çıktı. Karadeniz TV de ve Ekin TV de programlar yaptı, birçok kanala da konuk oldu.
Halk müziğinin günümüzdeki konumu ve geleceği hakkındaki görüşlerini şöyle dile getiriyor.

“Bence bizden önceki nesilli daha şanslı görüyorum. Çünkü gerçek ustaların var olduğu bir dönemde yer almışlar onlarda feyiz almışlar zaman geçirmişler günümüzde de müziği tam anlamıyla icra eden ustalar var ama sanatı günümüzde o kadar çok sanatçıyım diyen insanlar var ki maalesef sanatı da sanatçılığı da ayağa düşürdüler, getirim aracı haline getirdiler.
Bizden önceki nesilden devir aldık elimizden geldiği kadar bozmadan bizden sonraki kuşağa aktarmaya çalışacağız ama bunu ne kadar yapabiliriz bilmiyorum.
Ben aslında Türk halk müziğini köylerin, köylerde yaşayan yüreği güzel insanların ayakta tuttuğuna inanıyorum çünkü her şey şehirlerde bozuluyor. Şimdi teknoloji var ama kötüye kullanılıyor.” 

           Malatya Söz Gazetesi, 18 Ocak 2016

Yorumlar

Popüler Yayınlar