Turabi Kaya

TURABİ KAYA

1955 yılında Elazığ ilinin Karakoçan ilçesinin Akbulak köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Karakoçan ve Adana’da okudu. Yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. 
Askerliğini 1976-77 yıllarında Kıbrıs’ta yaptı. Bir süre çeşitli işlerde çalıştı, aynı yıl Çukurova Üniversitesinde işe başladı. 1979 yılında evlendi. 2004 yılında buradan emekli oldu. Üç çocuk sahibi olup Adana’da yaşamını sürdürüyor.
Emeklilikten sonra şiir yazmaya başladı. Şiirlerini Âşık Kederi’ye göstererek ondan yardım istedi. O da hem şiirlerinin hem de bağlama çalmasının gelişmesinde yardımcı oldu ve etkinliklere katılmasını sağladı. Cem evinde zakirlik yapmasının yanında çeşitli etkinliklere, radyo, televizyon programlarına da katılıyor.
Kültür Bakanlığında halk ozanı olarak kayıtlı olup şiirlerinde Turabi, Âşık Turabi mahlaslarını kullanıyor. Şiirlerinde tasavvuf ve toplumsal içerikli konulara yer veriyor. Şiirlerinden bazıları yerel gazetelerde yayınlandı. 200 kadar şiiri olduğunu, bunları bir kitap olarak yayınlamak istediğini belirtiyor.

F: Turabi KAYA-Süleyman ÖZEROL
(Ballıkaya 23 Haziran 2012) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar