Ali Şahin

ALİ ŞAHİN

Ali Şahin 
1967 yılında Hekimhan’ın İğdir köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Pütürge Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda, liseyi Arapkir Lisesinde okudu.
Cemlerde zakirlik yapan babası Hacı Şahin’den etkilenmesi ve Alevilik kültürü içinde yetişmesi nedeniyle çocukluğundan itibaren semahlara ilgi duydu. Öğrendiği semahları 1996 yılından itibaren kardeşi Süleyman’ın bağlaması eşliğinde öğretirken bir yandan da Bülent Tunç’tan folklorik semah konusunda bilgiler aldı. Aynı zamanda Cem Vakfı Malatya Şubesi semah ekibini oluşturdu ve çalıştırdı.
Semahları öğrenmede en büyük desteği babasından gördü. Cem Vakfı Sivas Şube Başkanından, Elbistan Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Ali Kaya, Sinemilli Dede Cebrail Ergöç, Elazığ-Baskil Tabanbükü (Şeyhhasan) köyünden Mustafa Tosun Dededen (Takla Semahı) semahlar konusunda bilgiler edindi.
Malatya, Sivas, Tokat, Erzincan, Çorum, Urfa yöresi semahlarını öğrendi ve öğretti. Malatya-Sivas yöresinden Kırat Semahı, Malatya’dan Ya Hızır Semahı, Erzincan’dan Sofra Semahı, Tokat’tan Hubyar Semahı, Urfa’dan Kısas Semahı örnek verilebilir.
1996’dan buyana katıldıkları etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz:
* Malatya Cem Vakfı Hızır Lokması (Her yıl yapılmaktadır)
* Hüseyin Doğan Dedeyi Anma etkinlikleri (Her yıl yapılmaktadır)
* Sivas – Nevruz etkinlikleri (2005)
* Cem vakfı Malatya Şubesi Cem töreni (20 Mayıs 2006)
* Şanlıurfa Kısas GAP-AB Kültür Projesi etkinlikleri (21 Mayıs 2006)
* I. Uluslararası Şah İbrahim Veli Sempozyumu (29 Eylül-1 Ekim 2011)

Çalışmalarında kardeşi Süleyman Şahin bağlaması ile katkı sunmakta, zaman zaman da kaset-CD eşliğinde çalışmaktadır. 16 öğrenciye öğreticilik yapmakta ve etkinlikleri katılmaktalar. Bunlar arasından iki ya da üçünün yakın zamanda öğretici düzeyine ulaşacağını öne sürüyor.
11 Haziran 2006 tarihinde Malatya'da kendisinden derlendi 

Yorumlar

Popüler Yayınlar