KUL KANBERİ

KUL KANBERİ (Kanber ÇELİKER)

KUL KANBERİ (Kanber ÇELİKER)


Süleyman ÖZEROL-Araştırmacı/Gazeteci

17 Mart 1948 tarihinde Sivas ili Kangal ilçesi Karanlık köyünde doğdu. Babası Ali Abbas, annesi Göher’dir. 1995 yılında annesini kaybetmiş, babası Ali Abbas Dede 1925 doğumlu olup yaşamaktadır. Babasının 1947 yılında Ankara’ya göçmesi nedeniyle Ankara’da Mamak İlkokulunda okudu (1959), ortaokulu sürdüremeyince askere gidinceye değin çeşitli işlerde çalıştı. 1963 yılında Cemile ile evlendi. 1965-1967 yılları arasında askerliğini yaptı, ardından Et Balık Kurumu’na girerek 1991 yılına kadar burada çalıştı. Gülderen, Gülden ve Ercan adlı üç çocuk sahibi olup Ankara’da oturmakta, ozan dernekleriyle iletişimini sürdürmekte ve çeşitli etkinliklere katılmaktadır.
Babası Ali Abbas Dedenin dedesi Meme Dede, Hekimhan’ın Ballıkaya (Mezirme) köyünden Sivas-Kangal’ın Karanlık köyüne dedeliğe gelirmiş. Gel zaman git zaman köylüler dedeye alışmışlar, sevip sayıp itibar etmişler, ev yeri-tarla vermişler, o da yerleşip kalmış. Abbas Garip Süleyman Yusuf adlarında dört oğlu olmuş. Burada ölmüş, buraya da gömülmüş. ”Kendi Salacasını Saran Meme Dede” diye anılıp, ocağından berklik-teberik alınmaya başlanmış. Dört kardeşten 1882 doğumlu olan Yusuf’un oğlu Ali Abbas Dede, özellikle aslen Ballıkayalı olan Gürgür Dededen dedelikle ilgili bilgileri ve uygulamaları öğrenmiş ve yıllarca dedelik yapmıştır Ali Abbas Dedenin de Kanber, Şükrü, Yusuf, Güler ve Gülseren isimli beş çocuğu olmuştur.
Böyle bir ortam içinde yetişen Kanber Çeliker, ozanlarla sürekli iletişim içinde odu. 1960 yılında Âşık Mahzuni ile tanıştı ve ona her şeyiyle özendi. Şiire ve bağlamaya yönelmesinde en büyük etken Âşık Mahzuni’dir. Askerliği döneminde şiir yazmaya başladı. Birlikte askerlik yaptığı Ceylan’ın Babası Gariban Ahmet’in cümbüş çalmasına özenerek de bağlama çalmayı geliştirmeye çalıştı. Zamanla köylüleri Hasan Çınar ve İsmail Görer, Haydar Kaya (Aladeli), Halis Dönmez (Derdiçok), Erhan Yılmaz gibi ozanların da desteği ile kendisini yetiştirdi. 2003 yılında Ahmet Mortaş başkanlığında Telli Beşler denen bir grup oluşturdular. Bu grupta Erhan Yılmaz, Hasan Basri Kılıç, Murtaza Çağır ve İsmail Görer ile birlikte yer aldı. Grup olarak birçok etkinliğe de birlikte katıldılar. Çalışmaları halen devam etmektedir.
Şiirlerinde kendi adından esinlenerek Kanberi, Kul Kanberi mahlaslarını kullandı. Ali Rıza Aslandoğan, şiirlerinden bazılarını (Gelmedik, Darağacı, Sizin Köye…) besteleyerek yetmişli yıllarda Almanya’da kasete okudu. Kendisi de Bir Ucu Yanık, De Yeri, Gönül Sazım, Dertliyim, Dert Olsun, Sordum da Sordum, Garip Sazım gibi birçok şiirini kendisi seslendirdi. 2003 yılında TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda Âşık Mahzuni’nin birinci ölüm yıldönümünde, ayrıca Ankara’da bulunan özel radyolarda programlara katıldı. Arguvan Türkü Festivali, Arguvan Eymir Köyü Kültür Evi Açılış Etkinliği, Kangal Samut Baba etkinliği, Şarkışla Âşık Veysel’i Anma Etkinliği, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi etkinlikleri ve Ankara’da birçok etkinlikte halk ozanı olarak şiirlerini okudu, çalıp söyledi.
Şiirleri Ozanlar Birliği Derneği Şiir Antolojisi–2006, Karanlık Köyü İnternet Sitesi, Arguvan Harahöyük ve Eymir köyü sitelerinde yayınlandı. Hakkında, Metropol ve Çağ Ankara, Malatya Yorum gazetelerinde yazılar yayınlandı. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi öğrencilerince hakkında tez hazırlandı. Ozanlar Birliği Derneği üyesi…
Şiirlerinden bir bölümü Dr. H. Basri Kılıç tarafından “Kul Kanberi” [1] adıyla kitap olarak yayınlandı. [2]
———————————————————————————-
[1] H. Basri KILIÇ (Haz.): Kul Kanberi, Yorum Matbaası, Ankara 2004, 116 S.
[2] Yaşamöyküsü, 22 Mayıs 2008 Perşembe, Ankara-Demirtepe’de Maltepe Köprüsü altında Dadaş Çayevinde kendisiyle görüşülerek hazırlandı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar