Âşık Birfani, Şiirlerini Bütün Güzellere Dağıttı


Âşık Birfani, Şiirlerini Bütün Güzellere Dağıttı

Süleyman ÖZEROL

Yarım yüzyıldan fazla bir zamandan beri şiir yazan hemşerimiz Metin Özer, şiirlerinden bir bölümünü Süleyman Özerol ile birlikte hazırlayarak hemşerimiz Sayın Halil Kaynarca’nın desteğiyle yayınladı.
Bütün Güzellere Dağıttım Seni adıyla Ankara’da Mart 2019’da Öztepe Matbaasında basılan 160 sayfalık kitapta 151 ölçülü şiiri yer aldı. Kapak tasarımını yine hemşerimiz olan Bahri Çelik yaptı. Arka kapakta ise bestelediği ünlü şiiri Gül Yüzlüm yer aldı.
Kitapta yer alan Âşık Birfâni’yi tanıtan yazıyı ve teşekkürünü sunuyor, şiirleri ile ilgili değerlendirme, yorum ve eleştirileri incelemeci ve eleştirmenlere bırakıyoruz.

Âşık Birfani Kimdir

Asıl adı Metin Özer olup, 1 Haziran 1950 tarihinde Hekimhan Güzelyurt kasabasında dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Hekimhan’da okudu. 1971 yılında Sivas Öğretmen Okulunu bitirdi. Anadolu Üniversitesi AÖF Eğitim Önlisans Programını tamamladı. Muş ve Malatya’da değişik okullarda 27 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1998 yılında emekli oldu.
Erken yaşlarda halk şiirine ve âşıklık geleneğine ilgi duyarak önce usta malı, daha sonra kendi eserlerini bağlama ile çalıp söyledi. Şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde, antolojilerde yayınlandı. Şiirlerinde Birfâni mahlasını kullanıyor.
Uzun süre Malatya yerel radyo ve televizyonlarında programlara katıldı. ‘Dost Diye Diye’ programına ozanları konuk etti. Ağabeyi Yılmaz Özer (Âşık Mutsuz) ile Diyarbakır, İzmir, Ankara ve Türkiye'nin Sesi TRT radyolarında program konuğu oldu.
Halk Ozanları Kültür Derneğinin ‘Sevgi ve Barış’, konulu şiir yarışmasında ikincilik (1986), ‘Okul ve Öğretmen’ konulu şiir yarışmasında birincilik (1987), ‘Özgürlük ve Demokrasi’ konulu şiir yarışmasında üçüncülük (1988), Eskişehir Turizm Müdürlüğünün ‘Yunus Emre’ konulu şiir yarışmasında mansiyon (1993), Kültür Bakanlığının ‘Aile ve Toplum’ konulu şiir yarışmasında ikincilik ödülü aldı (1994).
Prof. Dr. Hasan Kavruk ile birlikte ‘Geçmişten Günümüze Malatya Şairleri’ adlı kitabı hazırladı (Malatya, 2006).
Halk Ozanları Kültür Derneği, İLESAM (Araştırmacı-Yazar) üyesi, Malatya Kültür ve Sanat Derneği kurucu yönetim kurulu üyesidir.
Hakkında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı yüksek lisans tezi (Mahmut Ercil: Malatyalı Âşık Birfâni, Hayatı Sanatı ve Şiirleri, Elazığ 2008), Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Bölümlerinde lisans tezleri hazırlandı.
Evli ve üç çocuk babası olup Malatya’da yaşıyor.

Âşık Birfani’den Teşekkür

Âlemleri yaratan ve âlemler içinde âlem yaşatan yüce Yaradan’a;
Beni doğuran anama, sevgiyi öğreten babama;
Yolumu aydınlatan öğretmenlerime;
Güzel dilimize;
Güzel yurdumuzun örnek yansımalarından biri olan köyüm Güzelyurt’a; okula alıp hayata hazırlayan ilçem Hekimhan’a ve çevresine;
Sergilerinden ve sunumlarından beslendiğim tüm canlı ve cansız varlıklara, doğaya; doğadaki sese;
İnsana; ozanlarımıza ve diğer iz bırakanlarımıza; Türk kültürüne;
Üstün dehasından her an yararlandığım ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e;
Bu eserin doğmasına neden olan ve maddi-manevi gücünü esirgemeyen değerli ağabeyim Harita Yüksek Mühendisi Halil Kaynarca’ya;
Yirmi beş yıl önceden şiir kitabımı taslak olarak ele alan ve dile getiren sevgili arkadaşım Emekli Öğretmen Araştırmacı-Yazar Süleyman Özerol’a;
Beni şiire, müziğe heveslendiren ve yirmiye yakın eserimi müziklendiren ağabeyim halk ozanı Yılmaz Özer’e;
Diğer yakınlarıma, arkadaşlarıma;
Özel olarak çocuklara, kuşlara ve güllere;
Eşime, çocuklarıma ve torunlarıma;
Bu kitabı okuyana ve okutana sonsuz teşekkürlerimi borç bilirim.
Saygılarımla…

Bil ki şu yiyimli içimli handa
Birfâni yolcuyuz aynı zamanda
Yolları yol yapan izlerdir amma
Hüner izde değil iz bırakanda

Metin ÖZER (Âşık Birfâni)
18 Ocak 2019

Yorumlar

Popüler Yayınlar