Ali Karaçelik

Ali Karaçelik


Süleyman ÖZEROL
1 Ocak 1948 tarihinde demiryolcu babası Mustafa Karaçelik’in görev yaptığı Manisa Alaşehir'de doğdu.
İlkokulu Alaşehir ve Karşıyaka'da ortaokulu Karşıyaka’da okudu. Karşıyaka Erkek Lisesini bitirdi.
Askerliğini 1969-1971 yılları arasında Kütahya ve Malatya'da havacı havacı piyade olarak yaptı.
1975 yılında evlendi, bir kız bir erkek çocukları var. Diş hekimi olan kızı evli ve Belçika'da yaşıyor.
1973 yılında Devlet Demiryolları'na girdi. İzmir Alsancak ve Basmane'de görev yaptı Balıkesir ve Manisa'da vekâleten müdürlükte bulundu. 1996 yılında müdür yardımcısı olarak çalışırken emekli oldu. Ankara'da oturuyor, müzik ile ilgileniyor.
Müzik yaşamına yirmi yaşlarında iken korolarda okuyarak başladı. Süreçte çalan bağlamacılara özenerek kendisi de çalmayı öğrendi. Yüksel Yıldız ile müzik grubu oluşturarak çalıp söyledi.
Kendisini yetiştirerek sanatçılığını sürdürdü askerde de müzikten kopmadı. Her ne kadar saz sanatçısı olsa da kendisini yetiştirmek amacıyla İzmir'de Durmuş Yazıcıoğlu'ndan nota dersleri aldı.
Huri Sapan, Kibariye ve kardeşleri, Turgut Civelek, Tüdanya, Cansever, Müslüm Gürses, Şükran Ay gibi sanatçılara bağlaması ile eşlik etti. Sivas Kayseri Adana Mardin Nusaybin Midyat Şırnak ve daha pek çok yerde gerçekleştirilen konserlerde bağlama çaldı. Almanya Danimarka Norveç İsveç Hollanda Belçika’da konserlerde, İzmir'de ve askerliği sırasında Malatya'da eğlence merkezlerinde bağlama çaldı.
Müzik sanatı ile ilgili anı, görüş ve düşüncelerinden bazılarını sıralayalım.
“Malatya'da askerlik yaparken bağlama yapımcısı Cafer Bakır’a sıkça uğrardım. O zaman plastik tezene olmadığından köylere kiraz kabuğu toplamaya giderdik”
“Ailemizde müzikle fazla ilgilenen yok. Ancak babamın seni güzeldi ve gazel okurdu.
“Yöre ağzı (Kırşehir) ile kendi yapıtlarını oluşturan ve okuyan İsmail Altunsaray, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses gibi söylemek isterdim.”
Ege, Orta Anadolu ve Karadeniz ağırlıklı olmak üzere sesine uygun yöre türküleri ve âşık türkülerini de okuyor.
Karakalem çalışmaları var.
Oğlu Alper gitar çalıyor.
Türk halk müziği ile ilgili görüşlerini şöyle özetledi
“Devletin sanatçıları ve bu sanatla ilgilenen gençleri özendirmesi gerekir. Yeteri kadar ödenek ayrılmalı. Karakteristik yapıyı bozmadan türkülerin altyapısı zenginleştirilmeli. Akademik çalışmalar daha da yoğunlaştırılmalı…”


Ankara 9 Mart 2019, kendisinden derlendi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar