Vahide Uğurcuklu


Vahide Uğurcuklu
Malatya ili Hekimhan ilçesi Uğurlu (Uğurcuk) köyünde 10 çocuklu Mercan ve Hamza Uğurcuklu çiftinin beşinci çocuğu olarak 19 Mart 1965 tarihinde dünyaya geldi.
İlkokulu köyünde okuduktan sonra 1976-1982 yılları arasında Trabzon Beşikdüzü İlköğretmen Lisesinde, 1982-1984 yılları arasında İzmir Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulunda okudu. 1984-1989 yılları arasında Aydın Kuşadası’nda turistik bir işletmede çalıştı.
1989 yılında evlenerek Almanya’ya gitti. Canel (1992) ve Ezgi (1994) adlarında iki kız çocuğu annesi olup halen Almanya’da çalışmaktadır.
Orta ve lise öğrenimi sıralarında türküler ve halk edebiyatı ile ilgilendi. 2014 yılında kayınpederinin çıkardığı kitapta olumsuz konuları dile getirmesi üzerine daha güzel şeylerden söz etmeyi, daha güzel mesajlar vermeyi amaçlayarak şiiri yazmaya başladı. Şiire başlaması ve konu ile ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor.
“Dedeme Lömen Efendi derlerdi. Onun Cuma akşamları (Perşembeyi Cumaya bağlayan gece) bizleri toplayıp öğütlü ve bilgi verici konuşmalarından, saygın davranışlarından çok ders aldım ve yararlandım. Yani dedemden çok etkilendim…
Babamın halası Fatma ile halam Halime de hazırcevap, doğaçlama olarak dörtlükler söylerler, güzel cümleler kurarlar ve güzel konuşurlardı.
Bütün bunların yanında halk türkülerine ve ozanlarına olan ilgim de edebiyat ve şiir hevesimde etkili oldu.
Diğer yandan Yazıhan’ın Fethiye köyünden Yusuf Aslan ile annemin köyü olan Hekimhan’ın Ballıkaya köyünden Süleyman Özerol ve babası Hasan Özerol’un köy, gurbet ve sıla duygularını yansıttığı şiirlerinden de etkilenerek ve esinlenerek şiir yazmayı sürdürdüm ve geliştirmeye çalıştım.”
Vahide Uğurcuklu sıla, gurbet, hasret duygularını dile getirdiği şiirlerini yanında toplumsal yaşam, çağın değişimleri ve etkileri konularında da şiirler yazdı.
‘Ahlaksız Olan’ şiiri Kadına Dair Her Şey dergisinin Temmuz 2017 sayısında yayınlandı. Anne ve babasına yazdığı beş dörtlük şiir mezar taşına yazıldı. Birkaç şiiri ise internette yayınlandı.
Almanya’da bazı derneklerin kültürel etkinliklerine katışıyor ve izliyor. Şiirlerini ileride kitap olarak yayınlamak istiyor.

Uğurcuk Köyü

Yine şu gönlümden gelip geçiyor
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü
Neden sende doğan bir gün göçüyor
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü

Kimi dağ bayırda kekliğe avcı
Kimi hon harmanda işçiye elci
Kimi memur oldu kimi de işçi
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü

Üst yanında Dalıp Deresi akar
Çoğu gider orda asbabın yıkar
Bu tarafı Çanakpınar’a bakar
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü

Kimi gitmiş Avrupa’ya gurbete
 Eli avuçalrı ekmeğe yete
Kimi sefil kimi layıktır mete
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü

Çokları sevindi köyden gidince
Ancak köyüne gelir olunca
Vahide senden çıktı böylece
Hekimhan elinde Uğurcuk köyü 

Yorumlar

  1. Geçmişin yaşanmış ligin ve hasretin insan yüreğinde birakmis olduğu izlerin önce dile sonra kaleme dökülme hali...kalemin varolsun sevgili Vahide umarim geliştirir kitaplara dokersin yuregindekileri

    YanıtlaSil
  2. gerçekten özü sözü bir olan canım arkadaşım yüregine saglık birlikte büyüdügüm birlikte okula gittigim varlıkta yoklukta bir oldugumuz köyümüzü çok güzel anlatmışşsın yüregine kalemine saglık kutluyorum seni başarılar diliyorum güzel arkadaşım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar