Cemal Ercan

Cemal Ercan 

Süleyman ÖZEROL

Cemal Ercan, Turan Ercan (Uğurlu Köyü Sitesinden)

Tarık Akan aramızdan ayrıldı...
Aklıma Hasan Hüseyin Demirel geldi. Demirel, "Seni seven öldü zalim haberin var mı?" diyordu.
Sonra Edip Akbayram'ı anımsadım. Demirel'in bu şarkısını o da çok güzel okuyordu. Elbette ilk sesten okumak bir başka...
16 Eylül 2016 günü Tarık Akan aramızdan ayrıldı, önceki, gün bayramdı…
Kurban Bayramı, “Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram” olarak tanımlanıyor.
Bazıları, kurbanın konu komşuya, fakir fukaraya dağıtma ile ilgisi olmadığını, yalnızca “kan akıtmak” için kesildiği öne sürüyor.
Her nasıl olursa olsun Kurban Bayramı nedeni ile köyümüz oldukça kalabalıktı. Özellikle Vayloğ Dede ve Karadirek ziyaretlerine gelenlerle birlikte daha da kalabalık oldu. 15 Eylül 2016 günü Vayloğ Dede ziyaretine gittiğimde yıllar öncesine kadar amcası oğlu Turan Ercan ile çevremizdeki düğünlerde davul zurna çalan Cemal Ercan’ı gördüm.
Cemal Ercan’ı, doğup büyüdüğü ve halen yaşadığı Uğurlu köyünün yakın köylerimizden oluşu, bu çevre köylerle iletişimin kesilmeyişi nedeniyle yıllardan beri tanırım. Ancak bugün, yıllardan beri sürdürdüğümüz “Hekimhan Müzik Kültürü” kitap çalışması için yaşamöyküsünü derledim.

Cemal Ercan
1942 yılında Hekimhan Uğurlu köyünde doğdu. Annesi Fatma Ercan, babası Mazlum Ercan’dır.
İlkokul üçüncü sınıfa kadar okudu.
Askere gidinceye kadar köyünde ailesiyle birlikte çiftçilik yaptı.
Askerliğini Manisa Kırkağaç ve Kırklareli Lüleburgaz’da yaptı.
Askerlik dönüşü çiftçiliğe devam etti, hala köyünde yaşıyor.
1965 yılında aynı köyden İbrahim kızı Zekiye Ercan ile evlendi. Erdoğan, Erkan, Ersin, Behsin, Ergül, Birgül, Songül ve Barış adarlında çocukları var.
Yirmi beş yaşında iken ağabeyi Ali Ercan’dan davul çalmasını öğrendi.
Davul çaldığı ilk düğünü şöyle anlatıyor.
“Babam, Şahin Ercan (Turan Ercan’ın babası) ile bir tarlanın ekin biçme işini kabala almışlardı. İğdir köyünün Yalnızarmut mahallesindeki düğüne ben davulcu olarak gittim. Böylelikle başlangıç yapmış oldum ve on yıl öncesine kadar devam ettim.”
Bu süreçte Hekimhan ilçe merkezi ve ilçenin Uğurlu, İğdir, Kozdere, Çanakpınar, Karaköcek, Deveci, Budaklı, Ballıkaya, Mıroğlar, Köylüköyü, Seydi Mehmetler, Boğazgören, Karagüney; Arguvan ilçesinin Armutlu, Kuruttaş köylerinde; Diyarbakır, Ankara, Sivas, İstanbul illerinde düğünlerde zurnacı Turan Ercan’a eşlik etti. Turan Ercan, aynı köylü olup zamanda amcası oğludur.
Akrabalarından Zeynel Ercan’ın babası Ali Ercan’ı usta kabul ediyor. Ağabeyi Ali Ercan da keman çalmayı bu kişiden öğrenmiştir.
Cemal Ercan, yöredeki oyunlar hakkında şunları söyledi.
“Yöremizde İncir’den sonra önde gelen oyunları düğünlerde çaldık. Halk oyunlarını çok da iyi oynarım. Erzurum Barı, Hekimhan Ağır Halayı, Temirağa, Hoşbilezik, Keçike, Narey, İğ Eğirme, İki Sallan Bir Yeri, Yaylanın Havası (Kaleden Kaleye) davul zurna ile çaldığımız ve çevremizde oynanan oyunlardan bazılarıdır. Günümüzde uğurludaki düğünlerde Budaklı köyünden Veli ile Karaköcek köyünden Mesut Keklik davul zurna çalmaktadır. “
Davulculuk ve zurnacılık ile geçimini sağlayanların geçmişteki ve günümüzdeki konumlarını da; “Eskiden davul zurnacılarla kesim yapılmaz, düğüne gelenler ne para yapıştırırlarsa, atarsa o kalırdı. Şimdi ise kesim yapılıyor, yani alınacak para garantili, üstelik de bahşiş oluyor” diyerek değerlendirdi.


15 Eylül 2016 günü Vayloğ Dede ziyaretinde kendisinden derlendi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar