“Oğuz Tansel 101 Yaşında” etkinlikleri sürüyor

“Oğuz Tansel 101 Yaşında” etkinlikleri sürüyor

Masal deyince Eflatun Cem Güney aklıma gelir. Hemen ardından da Oğuz Tansel, Oğuz Tansel denince de “Bektaşi Dedikleri” aklıma gelir…
Geçen yıl 17 Haziran 2015 Çarşamba günü Selanik 2 Caddesi 64 numarada bulunan Bombus Sanat Merkezi’ndeki Yusuf Aykut İlhan Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğe katıldım. Hem izledim-dinledim hem de çokça fotoğraf çekerek görsel olarak kalıcı kılmaya çalıştım. “Kendi Sorumluluğunu Bilmiş Bir Yazar...” başlığı altında hem blog sitemde hem de Malatya Söz gazetesinde yazdım. 10 Şubat 2016 günü saat 14.00’den itibaren Mülkiyeliler birliği salonunda da “Barışın Ozanı Oğuz Tansel 101 Yaşında” etkinliği gerçekleştirildi. Bu etkinliği de haber olarak dile getirdim.
Ve bu gün yine “Oğuz Tansel 101 Yaşında” etkinliğine katıldım. Yine Bombus Sanat Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikten söz etmek istiyorum.
Bombus Sanat Merkezinin hazırladığı “Oğuz Tansel 101 Yaşında” etkinliği, sanat merkezinde Yusuf Aykut İlhan Sahnesi’nde 12 Mayıs 2016 Perşembe günü Bombus Sanat Merkezi Yusuf Aykut İlhan Sahnesi Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Nurkut İlhan’ın sunumu ile gerçekleştirildi.
Mehmet Nurkut İlhan, Oğuz Tansel’in yaşamöyküsünü okudu. Ardından Engin Ayça’nın hazırladığı, Gülsen Tuncer'in seslendirdiği “Oğuz Tansel Belgeseli” gösterildi.
Bombus Sanat Merkezi adına Murat Kemal Kaya bir konuşma yaptı.
Oğuz Tansel’in kızı Aysıt Tansel emeği geçen herkese teşekkür ederek önümüzdeki günlerde (Ekim, Kasım) yapılacak etkinliklerden Oğuz Tansel’in şiirlerinin özelliklerinden, toplumculuğu ve doğa sevgisi ve diğer bazı özelliklerinden söz etti.
Mehmet Nurkut İlhan ve Cengiz Kaplan Oğuz Tansel’in şiirlerini okudular.
M. Mahzun Doğan, özlü kültürümüzün yazılı kültürümüze aktarılmasındaki önemli rolüne, masal derlemeleri ve kaleme alırken dile verdiği öneme, masal tutkusunu şiire yansıtmasına değindi.
Kemal Ateş, Oğuz Tansel’i, “Kendi sorumluluğunu bilmiş bir yazar” olarak tanımlamıştı. Oğuz Tansel’in, dili çok iyi anlamış ve uygulamış bir yazar olarak sözcüklerle yeni şeyler kattığından, halkbilimciliğinden, enstitülü ruhundan söz etti.
Caner Menemencioğlu’nun müzik dinletisi ile program sona erdi.


Oğuz Tansel Kimdir? 

1915 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde okurken başladığı öğretmenliği 1969’da emekliye ayrılıncaya dek sürdürdü. 
İlk şiirleri 1937’de “Servet-i Fünun” ve “Varlık” dergilerinde, ilk yazıları “Halk Bilgisi Haberleri”nde yayımlandı. Öğretmenlik, halk kültürü araştırmacılığı ve ozanlığı, kişiliğinde birbirinden ayrılmaz ögeler olarak yer aldı. 1942-1948 yılları arasında Amasya’da derlediği masallar, Profesör Pertev Naili Boratav ile Profesör Wolfram Eberhard’ın hazırladığı Türk Halk Masallarının Tipleri Kataloğu’na girdi. 1977’de masallarına Türk Dil Kurumu’nun Çocuk Yazını Ödülü verildi.
Toplumsal gerçekçi çizgide, sevgi kardeşlik, özgürlük, barış, eşitlik temalarını işlediği şiirlerinde yalın bir söyleyişe ulaştı. Türkçe’yi ustalıkla kullanarak, halk söyleminden, folklorik ögelerden yararlandı. Doğayı betimleyen ikilemelerden özellikle yararlanması ondaki şiirsel coşkunun bir sonucudur. Yapıtları İngilizce, Fransızca, Almanca ile Danimarka ve Kore dillerine çevrildi.
Ardında şiir ve masal kitaplarıyla halk kültürü, sanat, edebiyat ve toplum sorunları üzerine yazılmış yüzlerce makale bıraktı.
Oğuz Tansel 30 Ekim 1994’te Ankara’da öldü. Ölümünün birinci yıldönümünde dostları, anısına, Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel başlıklı kitabı çıkardılar.

Yorumlar

  1. Sevgili abim, kalemine saglik... Bir duzeltme: Belgeseli seslendiren Elcin Temel degil, Gulsen Tuncer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ta o zaman düzeltmiştim, yazmayı unutmuşum...
      Teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar