Ebru Takcı'nın Denemeleri "Mutluluğu Değnekte Bulan Adam" Adıyla Yayınlandı

Ebru Takcı'nın Denemeleri 'Mutluluğu Değnekte Bulan Adam' Adıyla Yayınlandı

On beş, an altı yaşlarında iken, 2002-2004 yılları arasında Malatya Yorum gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ebru Takcı'nın denemeleri "Mutluluğu Değnekte Bulan Adam" adıyla yayınlandı.
Süleyman Özerol tarafından yayına hazırlanan, Ankara'da Bizim Dijital Matbaası'nda basılan kitapta 24 deneme var ve kültür, sanat, eğitim, gençlik gibi konular işlenmiş...


"Mutluluğu Değnekte Bulan Adam"

Deneme, yazarın herhangi bir konu üzerinde, kesin hükümlere varmadan kişisel görüş ve düşüncelerini anlattığı, konu sınırlaması olmayan bir yazı türüdür. XVI. yüzyılda Fransa’da Montaigne (1533–1592)’nin Denemeler adlı yapıtını çıkarmasıyla yayılmaya başladı. İngiltere’de François Bacon (1561–1626) da deneme türünün önemli bir temsilcisidir. Türk edebiyatına Tanzimat’tan sonra girmiş olup Cenap Şahabettin, Ahmet Haşim, Y. Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay, ilk denemecilerimizdendir. Cumhuriyet döneminde Nurullah Ataç, H. Ali Yücel, A. Hamdi Tanpınar, Sabahattin Eyüboğlu, S. Kemal Yetkin, Cemil Meriç, Salah Birsel ve daha birçok denemeci edebiyatçımız vardır.
2002 Şubatı sonunda Ankara’dan Malatya’ya döndüğümde Malatya Yorum’da “Genç Beyinler ve Düşünceleri” köşesinde “Solan Yapraklar” başlıklı yazısını okuduğum Ebru Takcı’nın kim olduğunu sorduğumda on beş yaşlarında bir lise öğrencisi olduğu söylendi. Bahar yaz geçti ve 19 Eylül 2002 tarihli Malatya Yorum’dan itibaren Ebru yazılarını ara vermeden sürdürdü. Bu kez köşesinin adı “Genç Kalemler” idi…
Ebru ile Malatya Yorum’un Malatya Öğretmen Evindeki kokteylinde tanıştık. Öğretmen olan babası İbrahim Takcı da gelmişti. Kısa bir konuşmamız oldu. Daha sonra da birkaç kez karşılaştık.
Günümüz yazarlarının, hele de kadınların seçmediği bir yazın türü olan denemeyi on beş yaşında genç bir kızın “denemesi” dikkatimi çekmişti. Ebru buna cesaret etmişti. İki buçuk yıla yakın bir süre Malatya Yorum’da denemelerini yayınladık. Bu süreçte daha olgun bir yapıya kavuştu. “Son Gün Olsaydı” ve “Mutluluğu Değnekte Bulan Adam” başlıklı denemeleri için mükemmel dememek olanaksız. Ancak ben Ebru’nun daha da güzellerini yazacağına inanıyorum.
Ebru’nun gazetemizde yayınlanan tüm yazılarını inceleyerek okudum. Bunlar üzerinde bir değerlendirme yaptım, bunları bir kitap bütünlüğünde düzenledim ve "Mutluluğu Değnekte Bulan Adam" ortaya çıktı.

Ebru Takcı Kimdir?

19 Mart 1987 tarihinde Gürün’de doğdu. Malatya Şeker İlkokulu, Malatya Anadolu Lisesi öğreniminden sonra 2007-2008 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Nevşehir Üniversitesinde Yüksek lisans yaptı. Kayseri’de çalışırken bir yandan da doktorasını sürdürdü. Akyazı’da çalışıyor.
Babası eğitimci olup edebiyata meraklı bir aileden gelen Ebru Takcı, 2002-2004 yılları arasında Malatya Yorum gazetesinde denemeler yazdı. Denemelerinde, toplumsal yaşamın çeşitli alanlarını genç bakışla sorgulayan bir tutum izliyor. Yazmak kadar güzel sanatlara da eğilimi olup 2007 yılında Malatya’da Talip Özak’tan keman, 2008 yılında Erdal Yalçın ve Taklip Özak’tan ut dersleri aldı.
Okuma, istekli olma ve duygunun sanat ürünlerinin ortaya çıkmasında önemli etkenler; duygunun ise ana koşul olduğuna inanıyor. “Sanatçıların, sanatçılar kadar da yurttaşların topluma karşı sorumlu ve sorunlar karşısında duyarlı olmaları gerekir” diyor.
Denemelerinden oluşan, "Mutluluğu Değnekte Bulan Adam" yayınlanan ilk kitabıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar