“Bir Türkü Söyle...”

“Bir Türkü Söyle...”
Kanber Çeliker aradı ve Kızılay’da Murtaza Çağır’ın yanında görüşmek ve bana bir albüm armağan etmek istediğini belirtti. Öğleden sonra oraya gittiğimde alttaki kahveye inip çay içerken söyleştik.
Bir albüm çıkardı cebinden, “Bizim Ercan da içlerinde” diyerek armağan etti. Albüme göz attım ve Antalya’da yaşayan oğlu Ercan Çeliker ile konuştum.
Mavi Köprü adlı grubun “Ezgisel Düşler” adlı albümünü inceledim. Üçlü grupta Ali Erman İşeri (gitar), Reşit İhsan Bahadır (Vurmalı çalgılar) ve Ercan Çeliker (bağlama) var.
Albüm Ankara’da Yaşar Özel’in yapımcılığında Turgay Güzeleri ve Hüseyin Karakuş yönetiminde DUY Müzik’te yapılmış. Hasan Çümen, Aydın Tonya, Levent Karabacak, Turgay Güzelcan, Sinan Uluer, Şahin Yıldırım, Ersizn Pazı sazları; Hüseyin Karakuş, Orkun Üstündağ, Ercan Çeliker, Arzu Alakuş Üstündağ, Ali Erman İşeri, Sibel Kaya Çeliker, Emre Demir, Fatih Kaya sesleri ile eşlik etmişler. Albüm Nisan 2016'da çıkmış...

Albümde yer alan yapıtlar:

1. Ankara: Söz: Şengül İhtiyar, Ercan Çeliker, Ali Erman İşeri Müzik: Ercan Çeliker, Ali Erman İşeri
2. Ağlamayacağım: Söz: Şengül İhtiyar Müzik: Ercan Çeliker
3. Ne Fayda: Söz: Kanber Çeliker Müzik: Ali Erman İşeri, Ercan Çeliker
4. Umut: Söz: Şengül İhtiyar Müzik: Ercan Çeliker, Reşit İhsan Bahadır
5. Bir Türkü Söyle: Söz: Kanber Çeliker Müzik: Ercan Çeliker
6. Deli: Söz-Müzik: İlhan Erten
7. Olmaz Oldu: Söz: Kanber Çeliker Müzik: Ercan Çeliker
8. Uzaklaş: Söz-Müzik: Ali Erman İşeri, Reşit İhsan Bahadır
9. Ahu Gözlüm: Söz: Kanber Çeliker Müzik: Ercan Çeliker

Yıllardan beri Ankara’da yaşayan Kanber Çeliker’in 22 Mayıs 2008 Perşembe günü Ankara-Demirtepe’de Maltepe Köprüsü altıdaki Dadaş Çayevinde kendisiyle yüz yüze görüşülerek hazırladığım yaşamöyküsünden bölümleri paylaşayım.

Kanber Çeliker (Kul Kanberi) Kimdir?
17 Mart 1948 tarihinde Sivas ili Kangal ilçesi Karanlık köyünde doğdu. Babası Ali Abbas, annesi Göher’dir. 1995 yılında annesini kaybetmiş, babası Ali Abbas Dede 1925 doğumlu olup 4 Mayıs 2014 tarihinde Ankara'da Abidinpaşa'da aramızdan ayrıldı. Ali Abbas Dedenin dedesi Meme Dede, Hekimhan’ın Ballıkaya (Mezirme) köyünden Karanlık köyüne dedeliğe gelirmiş, zamanla buraya yerleşmiş, kalmış.
Babasının 1947 yılında Ankara’ya göçmesi nedeniyle Ankara’da Mamak İlkokulunda okudu (1959), ortaokulu sürdüremeyince askere gidinceye değin çeşitli işlerde çalıştı. 1963 yılında Cemile ile evlendi. 1965-1967 yılları arasında askerliğini yaptı, ardından Et Balık Kurumu’na girerek 1991 yılına kadar burada çalıştı. Gülderen, Gülden ve Ercan adlı üç çocuk sahibi olup Ankara’da oturmakta, ozan dernekleriyle iletişimini sürdürmekte ve çeşitli etkinliklere katılmaktadır.
Ozanlarla sürekli iletişim içinde odu. 1960 yılında Âşık Mahzuni ile tanıştı ve ona her şeyiyle özendi. Şiire ve bağlamaya yönelmesinde en büyük etken Âşık Mahzuni’dir. Askerliği döneminde şiir yazmaya başladı. Birlikte askerlik yaptığı Ceylan’ın Babası Gariban Ahmet’in cümbüş çalmasına özenerek de bağlama çalmayı geliştirmeye çalıştı. Zamanla Hasan Çınar ve İsmail Görer, Haydar Kaya (Aladeli), Halis Dönmez (Derdiçok), Erhan Yılmaz gibi ozanların da desteği ile kendisini yetiştirdi. 2003 yılında Ahmet Mortaş başkanlığında Telli Beşler denen bir grup oluşturdular. Bu grupta Erhan Yılmaz, Hasan Basri Kılıç, Murtaza Çağır ve İsmail Görer ile birlikte yer aldı. Grup olarak birçok etkinliğe de birlikte katıldılar.
Şiirlerinde kendi adından esinlenerek Kanberi, Kul Kanberi mahlaslarını kullandı. Ali Rıza Aslandoğan, şiirlerinden bazılarını (Gelmedik, Darağacı, Sizin Köye…) besteleyerek yetmişli yıllarda Almanya’da kasete okudu. Kendisi de Bir Ucu Yanık, De Yeri, Gönül Sazım, Dertliyim, Dert Olsun, Sordum da Sordum, Garip Sazım gibi birçok şiirini kendisi seslendirdi. 2003 yılında TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda Âşık Mahzuni’nin birinci ölüm yıldönümünde, ayrıca Ankara’da bulunan özel radyolarda programlara katıldı. Arguvan Türkü Festivali, Arguvan Eymir Köyü Kültür Evi Açılış Etkinliği, Kangal Samut Baba etkinliği, Şarkışla Âşık Veysel’i Anma Etkinliği, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi etkinlikleri ve Ankara’da birçok etkinlikte halk ozanı olarak şiirlerini okudu, çalıp söyledi.
Şiirleri Ozanlar Birliği Derneği Şiir Antolojisi–2006, Karanlık Köyü İnternet Sitesi, Arguvan Harahöyük ve Eymir köyü sitelerinde yayınlandı. Hakkında, Metropol ve Çağ Ankara, Malatya Yorum gazetelerinde yazılar yayınlandı. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi öğrencilerince hakkında tez hazırlandı. Ozanlar Birliği Derneği üyesi…
Şiirlerinden bir bölümü Dr. H. Basri Kılıç tarafından “Kul Kanberi” (Kul Kanberi, Yorum Matbaası, Ankara 2004, 116 s.) adıyla kitap olarak yayınlandı. Daha sonraki şiirleri Süleyman Özerol tarafından bir araya getirildi.

Albümde yer alan şiirini de sunalım.

Bir türkü söyle ki gardaş içinde
Ağıt olsun firkat olsun derdolsun
Uzakları yakın eylesin nolur
Sıla olsun gurbet olsun yurdolsun  

Tarlasında bahçasında bağında
Irmaklar çağlasın köyün öğünde
Yaylımında yamacında dağında
Koyun olsun kuzu olsun kurdolsun  

Enginden söyle ki yanam ağlayam
Ağ yerine karaları bağlayam
Kanberi’nin yüreğini dağlayan
Sevda olsun hasret olsun yard(a)olsun

Yorumlar

Popüler Yayınlar