Ozan İsmail Nar ve ‘Duygu Seli’

OZAN İSMAİL NAR VE ‘DUYGU SELİ’
Ozan-Der Şiir Dinletisinde Ozan Olguni, İsmail Nar ,Yeter Sarıateş

Ozan İsmail Nar’ı 975 yılında TRT’de katıldığı televizyon programlarından tanırım. 2011 yılında da Ankara’da hazırladığım ve Malatya’da yayın yapan Türkiyem TV’de yayınlanan “Süleyman Özerol İle Ankara Sohbetleri” programıma konuk oldu. Bu program sırasında bana yayınlanan kitabını armağan etti. Kendisi ile birlikte kitabından da söz etmek istiyorum. Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısından yararlanarak önce İsmail Nar’dan söz edelim.

İsmail Nar

1940 yılında Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Karanlık köyünde doğdu, küçük yaşlarda bağlama çalmaya başladı.
1962 yılında Ankara’ya taşındı, TBMM’de kamu görevine başladı. 1972 yılında Ankara Radyosunun açtığı Mahalli Sanatçı sınavını kazandı ve o tarihten sonra TRT’nin birçok radyo ve televizyon programında yer almış, sanat etkinliklerine katıldı.
Kültür Bakanlığı’nın kayıtlı ozanı olarak İran ve Türkmenistan’da gerçekleştirilen Uluslararası Müzik Festivallerinde görevlendirildi. Halk Ozanları Kültür Derneğinin üyesi olarak dernek faaliyetlerinde ve birçok kez yönetiminde görev aldı. 1986 yılında Hacıbektaş’ı Anma Törenlerinde şiir yarışmasında birincilik, 1995 yılında TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunun katkılarıyla gerçekleştirilen Konya Âşıklar Bayramında üçüncülük ödülü kazandı.
Bugüne kadar birçok şiiri yayımlandı, eserleri değişik sanatçılar tarafından seslendirildi. Şiirlerinde toplumsal barış, dostluk, kardeşlik ve sevgiyi işleyen İsmail Nar Âşık Veysel çizgisinde; geleneksel halk ozanı kimliğiyle sazıyla, sözüyle, sesiyle Türk kültürünün ve âşıklık geleneğinin geleceğe taşınmasına aracılık etmektedir.
Evli ve 5 çocuk babası olan İsmail Nar TBMM’ deki görevini ve giderek artan bir inançla barış, dostluk, kardeşlik üzerine çalıp söylemeyi sürdürmektedir.

Duygu Seli

1999 yılında TBMM Vakfı Ofset Tesislerinde basılan Duygu Seli’ne TBMM Kültür Sanat Yayın Kurulundan Haydar Özuğurlu bir sunuş yazısı yazmış.

Sınırsız sevgi, dürüstlük, gerçekçilik ve hoşgörü Anadolu ozanlarının temel özelliği olmuştur. Bu temel üstünde yetişen, gelişen ve ürün veren nice değerler, yüzyıllar boyunca yıkılmadan günümüze kadar gelmiş ve sonsuzluğa akıp giden zaman içerisinde de varlığını sürdürecektir.
Anadolu insanının duygularını dışa vuruşunda bir başka tat, bir başka farklılık ve ferahlık vardır. Bu farklılığı Duygu Seli’ni okuyunca daha iyi anlıyoruz.
Ulusal birlik ve bütünlükten, barıştan, sevgiden, yurda bağlılıktan, sevgiliye duyulan özlemden, karakaştan, ela gözden, ince belden, gonca gülden, yoksulluktan, mutluluktan, kısaca hayatın içinde var olan her türlü öğeden söz ediyor Duygu Seli…
Böylesine güzel bir eseri okurlara kazandırdığı için İsmail Nar’ı kutluyorum. Başarılarının sürekli olması dileğiyle…
Duygu Seli’ni hemen ikinci sayfasında iki dörtlük var.

Sevgi, dostluk, dürüstlüğü görürüsün
Okuyunca güzel Duygu Seli’ni
Mutluluktan gonca güller derersin
Okuyunca güzel Duygu Seli’ni

Birlik beraberlik, eşitlik saçan
Özlemin, barışın yolunu açan
Elbette bulunur bir değer biçen
Okuyunca güzel Duygu Seli’ni

176 sayfalık kitapta 148 şiir yer almış. Bu şiirlerden 43’ü 8’li, 104’i 11’li hece ölçüsü ile yazılmış.
Şiirlerinden bir örnek verelim.

Şu güzel dünyada yaşamak için
İnsanca el ele vermemiz gerek
Barış dostluk sevgi nedendir niçin
Kendi kendimize sormamız gerek

Bir olup dostluğu kursak temelden
Her şey insandadır bırakman elden
Cehalet korkutur ateşten selden
Set çekip önüne durmamız gerek

Umutla bakmalı gelen yarına
Kavgalar olmasın körü körüne
Yüreklerde kin, nefretin terine
Yumak, yumak sevgi örmemiz gerek

Çalış oku, öğren, öğret durmadan
İnsana hizmet et gönül kırmadan
Başkasının yanlışını görmeden
Kendi yanlışımız görmemiz gerek

Her ne arar isen özünde ara
Haksızlık yapanlar düşerler dara
El ne derse desin İsmail Nar’a
Azmış yaraları sarmamız gerek

Yorumlar

Popüler Yayınlar