Ali Tura’dan İki Şiir Kitabı

Ali Tura’dan İki Şiir Kitabı

Süleyman ÖZEROL

Hemşerimiz Ali Tura’nın, ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli/ Kronolojik Tarihsel Şiir’ ve ‘Bahtsız Anadolu’ adlarını verdiği iki kitabını yayına hazırladım ve Sage Yayınlarında yayınlandı.  Uzun bir aradan sonra iki şiir kitabı birden yayınlayan Ali Tura Ankara’da ve Malatya’da yaşıyor.
Ali Tura, ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli/ Kronolojik Tarihsel Şiir’ kitabı ile ilgili olarak şunları belirtiyor.
“Hünkâr Hacı Bektaş Veli, İpekyolu üzerindeki her milletten küçük atölye zanaatçılarının (loncaların) örgütlenmesi sonucunda Ahi tasavvufçuların desteğiyle barış ve sevgiyi temel alarak farklı millet ve tasavvuf erenleriyle bir inanç piramidi oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarak bu eseri birinci bölüm olarak yayına hazırladım.”

Bahtsız Anadolu…

Sağda kurmaysız orduların
Solda ordusuz kurmayların
Reçeteleriyle
Oraya buraya sürüklenen
Bahtsız Anadolu
Kestaneleri ateşten çıkaranlara
Kurşunlar ödül olur
Haberin var mı?

Her ne kadar ‘Bahtsız Anadolu’ olsa da kitabın adı, şiirlerde Malatya ağırlığı var. Hem Malatya’da yaşananlar, hem de Malatya’yı anlatan şiirler var. Dokuz şiirden oluşan dizi şiir ve ayrıca yine Malatya konulu şiirler…

“Ah sevgili Malatya’m
Tarihin iki gömleği var
Biri terli
Diğeri kanlı”

Malatya, çok yönlü bir kent ve tarihsel mistik değerleri de var.

Ateşin, suyun, havanın ve toprağın
Bilge sibyl kızları
Pythagoras’ın yiğit erleri
Tanrıca Meylitta aşkına

“Sarı Kız “şiirinde kayısıyı anlatır.

Ben bir kaysı ağacı
Sen dalımda sakızdın
Aynı zamanda
Malatya’da köylü çocuklarının
Sökülmüş kitap sayfalarına uhu
İnan sarı kız
O huyunu çok sevmiştim

Biraz da aşk ve sevda…

Benden delil isteme
Sen benimlesin

Ali Tura Kimdir?

1956 yılında Malatya-Akçadağ ilçesinin Kümekavak köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Adana’da okudu. Ortaokuldan sonra elektrikçide çalışmaya, bir yandan da mektupla öğretim programına katılmaya başladı. İki yıl süren programdan sonra, 1975 yılında usta elektrikçi belgesi aldı. 1975 yılında evlendi, üç çocuk sahibidir.
1977 yılında kayısı kurutma fabrikasında, 1978 yılında Malatya Sümerbank Fabrikası Elektrik Santralinde usta olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında buradan emekli oldu.
12 Eylül dönemindeki gözaltı sürecinden (Elazığ-Malatya) sonra şiir yazmaya başladı. İlk şiirlerinde haksızlığa, adaletsizliğe, baskıya ve benzeri konulara yönelik şiirler yazdı. Daha sonra doğa, insan, sevgi konularına ağırlık verdi. Şiirlerinde toplumsal gerçekçiliği ön planda tuttu.
Şiirin yanında edebiyat, felsefe, tarih, halk kültürü, toplumbilim alanlarında iyi bir okur olduğu gibi araştırmalar yapıyor ve yazılar yazıyor, yayınlıyor. Genellikle Malatya’da yayınlanan yayın organlarında şiirleri ve yazıları yer almaktadır.

Kitapları:
1. Şahkulu: Can Yayınları, İstanbul 2005
2. Bir Nehrin Kefisi: Roza Grafik, Malatya 2005
3. Kömekavak Köyü: Sage Yayınları, Ankara 2015
4. Hünkâr Hacı Bektaş Veli/Kronolojik Tarihsel Şiir: Sage Yayınları, Ankara 2020
5. Bahtsız Anadolu: Sage Yayınları, Ankara 2020

Yorumlar

Popüler Yayınlar