Âşıki’ ve Kamber Durna




'Âşıki' ve Kamber Durna

Kamber Durna tarafından hazırlanan Âşıki adlı kitap, 2019 Şubat ayında İstanbul'da Can Yayınları’nın 544. kitabı olarak yayınlandı. Kitabın üst başlığında Aşıki, ‘Filibe’de Doğup Hekimhan’da Kemale Eren’ olarak belirtilmiştir.
Önsöz'den sonra yer alan Doğan Kaya'nın ‘Sunuş’ yazısındaki bazı yanlış bilgilendirmelerden söz etmeyeceğim.
Mehmet Yardımcı’nın ‘Malatya'da Âşıklık Geleneği İçinde Âşıki’ yazısından sonra Âşıki ile ilgili bilgiler verilmiş.
Âşıki’nin asıl adı Hasan olup, Bulgaristan'ın Filibe kentinin Eski Zagra (Stara Zagora) kasabasında dünyaya gelmiştir. Askerliğini yapmak için Malatya Akçadağ Hekimhan dairesine gelir, Sadık Babayı (1771-1837) rüyasında görür, daha sonra karşılaşır. Memleketine gitmez, çulhalı köyü yerleşir, Sadık Baba onu evladı gibi görür. O artık Hekimhanlıdır…
Âşıki’nin doğduğu yer alan Zagra hakkında bilgi verilerek Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinden de örnekler verilmiş. Şeyh Bedrettin’in ilgisinden söz edildikten sonra Sadık Babanın ve Aşıki’nin Zagra şiirlerinden örnekler verilmiş.

Cezayir bekçisi Veli Dedenin
Zagra’daki Sultan Balı’ya doğru

Sadık Baba (s. 44)

Her tarafı güya İrem Bağı’dır
Açılınca gonca gülü Zagra’nın

Âşıki (s. 45)

Balkanlar ve Zagra’da Bektaşi izlerinden söz edildikten sonra aşı ile ilgili çalışmalara yer verilir.
‘Derviş Muhammed'im Nuru Vahit Eserleri Dillerde Şahit’ (Mustafa Bal), ‘Çorumlu Âşıki’ (Ziya Gürel), Hıdır Koluaçık, İbrahim Emici ve diğer kaynaklardan, kaynak kişi ve çalışmalardan söz edilir.
Âşıki’nin Tüm Deyişleri (s. 69’dan itibaren), ‘Âşıki Adını Kullanan Âşıklar’ olarak ‘Çorumlu Aşıki’ (s. 181), ) ‘Ahmet Âşıki’ (s. 205), ‘Sivaslı Âşıki’ (s. 207), ‘Karaözülü Âşıki’ (s. 211) kısa açıklama ve şiirleriyle yer alır.
Kaynakça (s. 214) ve Sözlük’ten (s. 219) sonra yazar Kamber Durna’nın yaşamöyküsü yer almış ve (s. 233) görseller ile kitap 240 sayfaya tamamlanmış.

Kamber Durna Kimdir



1951 yılında Hekimhan Çulhalı köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde ve Malatya'da okudu. Turan Emeksiz Lisesi’ni bitirdi. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. ‘Hegel'in Tarih Anlayışı Üzerine’ tezini tamamladı.
Hekimhan Beşikdüzü ve İstanbul'da çeşit liselerde felsefe öğretmenliği ve özel eğitim kurumlarında kuruculuk ve yöneticilik yaptı. Askerliğini Diyarbakır'da yedek subay olarak yaptı.
İki dönem İstanbul il genel meclisi üyeliğinde bulundu.
Depremle Savaş Derneği’nin kurucuları arasında olup genel sekreteri olarak ülke çapında çok sayıda panel ve konferanslara katıldı. Hacıbektaş’taki Sivas Şehitleri Anıtı’nın yapılmasını sağlayan kurulda bulundu. Çekül Vakfı’nın gönüllü çalışanı olarak Malatya'nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarılması, korunması, tanıtılması çalışmalarında bulundu. Yörenin âşık edebiyatı üzerine zengin bir arşivi vardır. Sadık Baba, Kul Sevindik, Esiri Baba, Molla Bektaş (Noksani) ve Hatayi olmak üzere hak âşıkları üzerine çalışmalarını sürdürmekte, İstanbul'da öğretmenliğe devam etmektedir.
Evli ve bir çocuk babasıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar