Ali Cemal Çetinkaya Anıldı


ALİ CEMAL ÇETİNKAYA ANILDI

Asıl adı Ali Cemal Çetinkaya olan Âşık Ali Cemali (1941-2016) Mazgirt'in Gelinpınar köyünde doğdu. Köylerine gelip giden dedeler ve âşıklardan etkilenerek bağlama çalmaya ve şiir yazmaya yöneldi. 17 yaşında Ankara'ya giderek Âşık Veysel, Dursun Cevlani, Davut Sulari gibi âşıklarla tanıştı. Bir süre Ankara dışına çıktı, 1974 yılında yeniden Ankara'ya dönerek Ankara Radyosuna mahalli sanatçı olarak girdi. Ozanlarla ilgili örgütlenmelerde ve bazı tiyatrolarda görev aldı. 
1981 yılında İzmir’e yerleşti. 1992 yılında Çankaya Belediyesi bünyesinde görev yaptı. Ankara'da aramızdan ayrıldı ve Hacıbektaş'ta toprağa verildi.
‘Doğu Anadolu’nun Doluları Halk Ozanı Ali Cemal’in Hayatı ve Deyişleri’ (1974), ‘İnsanlık Özlemi’ (2002) adlı kitapları vardır. Birçok etkinlik ve şiir yarışmasına katılarak değişik dereceler almış, şiirlerinden bazılarını seslendirmiştir.
‘Bütün insanlardan arzumuz vardır’ adlı deyişi Selda Bağcan, Muhabbet 4 (Musa Eroğlu, Arif Sağ, Yavuz Top), Erdal-Merdan Erzincan ve Gülseren Medar, İlyas Salman, İhsan Güvercin, Onur kocamaz, Özlem Özgür ve daha pek çok sanatçı tarafından okundu.

‘Tuncelili Dertli Cemo’, Nizamettin Ariç, Küçük Emrah, İbrahim Tatlıses gibi sanatçılarca okundu.
‘Ben kadınım ben anayım’ Seyhan Tütün tarafından okundu.



Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma Muhabbeti
3 Ocak 2016 tarihinde aramızdan ayrılan halk ozanı Ali Cemal Çetinkaya (Âşık Ali Cemali) ölüm yıldönümünde anıldı.
Ailesi tarafından "Âşık Ali Cemal Çetinkaya Anma Muhabbeti" adıyla düzenlenen anma programı, İğde Sokak Sokullu Dikmen Ankara adresinde bulunan ve merhum ozanın da kurucuları arasında bulunduğu Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı cem evinde 04 Ocak 2019 Cuma günü saat 19.00’dan itibaren gerçekleştirildi. Programa ozanın ailesi ile birlikte Halk Ozanları Kültür Derneğinden Kamber Nar (Başkan), Kenan Şahbudak, Hüsnü İyidoğan, Ümit Özdizlekli ve Gülseren Kılıç, Dertli Divani ve Mektebi İrfan grubu ve sevenleri katıldı.
Dertli Divani yönetiminde ozan Ali Cemal Çetinkaya’nın konuşma kaydı açılış konuşması olarak sunuldu. Eşi elif Çetinkaya, Kızı İrade Şahiner ve sevenleri ozan ile ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.
Kamber Nar (Başkan), Kenan Şahbudak, Hüsnü İyidoğan, Ümit Özdizlekli ve Gülseren Kılıç, Dertli Divani ve Mektebi İrfan grubu hem ozana ait hem de başka deyiş ve duvazimamları çalıp söylediler.
Gülbank ve dualardan sonra yemek verildi.
Ozanın Eşi Elif Çetinkaya ve oğlu Evren Çetinkaya ve kızı İrade Şahiner, “Halka halkın değerlerini unutturmamak adına sürekli yanımızda olan canlarımızla anma gerçekleşmiş oldu, teşekkür ediyoruz” diyerek katılanlara teşekkürünü dile getirdiler.
Ozanın kızı İrade Şahiner’in kısa konuşma metnini sunuyorum.

“Sözde değil özde insan olmayı öğretti”


Bir insanın babasını anlatması kolay değildir. Onunla geçirdiğin her an ve anı anmaya ve anılmaya değerdir.
Değerli annemin eşi, biz yedi çocuğun yüce gönüllü babası ve siz güzel yürekli dostların değerli dostudur.
Değerli babacığım, ben değil biz olmayı ve bunların kutsallığını öğrettiğin için teşekkür ediyorum.
Kibrin, kuruntunun ve hakkaniyetsizliğin bir gün ama bir gün insan yüceliğini ve saygınlığını bitireceğini öğrettiğin için; kısacası canım babam bize sözde değil özde insan olmayı öğrettiğin için ve bunarlı da sazınla, sözünle, yaşamınla gösterdiğin için biz çocuklarına bıraktığın aslında en değerli mirastır.
Yıllar geçse de türkülerin tekrarlanarak söylenirken ve dinlenirken topluma ve çocuklarına neler bırakmaya çalıştığını bir kez daha anlıyoruz.
Ve diyorum ki güzel babam;

Bütün insanlardan arzumuz vardır
İnsan birliğine zor demesinler
Gerçekler nerdedir haberimiz var
Haktan gayrisine yar demesinler


Âşık Ali Cemali’yi saygıyla anarken, ‘Garip Ömrüm’ şiirini örnek olarak verelim.

Hayat denen sonsuz yolda
Koşup giden garip ömrüm
Yaprak gibi sarı dalda
Düşüp giden garip ömrüm

Hayat dolu arzum vardı
Etrafımı engel sardı
Gönlüm dolu elim dardı
Küsüp giden garip ömrüm

Ali Cemal budur halim
Dert elinden oldum âlim
İki mezar benim yolum
Aşıp giden garip ömrüm

Yorumlar

  1. Ağzına yüreğine kalemine sağlık. Bizleri hatırlayıp hatırlattığın için Süleyman ÖZEROL abim. Sevgi ve saygılarımla. Evren Çetinkaya

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar