Musa Dinç ve Şiirleri Üzerine



MUSA DİNÇ ve ŞİİRLERİ ÜZERİNE
Süleyman ÖZEROL

1943 yılında Malatya Kuluncak ilçesine bağlı Alvar köyünde doğdu. Annesi Sultan, babası Halil’dir.Alvar Köyü İlkokulu, Hekimhan Ortaokulu, Turan Emeksiz Lisesini bitirdi. 1966 yılında Elazığ Kız İlköğretmen Okulunda fark dersleri vererek öğretmen oldu. 1988 yılında Anadolu Üniversitesi AÖF Eğitim Önlisans Programını tamamladı.
1966 yılında Ağrı Taşlıçay Çöğürlü köyünde göreve başladı. Askerliğini Sivas Kabakyazı’da dört ay olarak tamamladıktan sonra 1967-1968 öğretim yılında burada Ali Okulu öğretmenliği yaptı.

Sivas Gürün Dürmepınar, Malatya Darende Çınar, Kuluncak Darılı ve Alvar, merkez Beydağı, 30 Ağustos, Necatibey ilkokullarında görev yaptı. Çocuklarının öğrenim durumu nedeniyle Mersin’e atandı. Anamur Bozyazı Akyaka, merkez Gündoğdu ilkokullarında görev yaptı. 27 yıllık hizmetten sonra 1993 yılında emekli oldu. Yazları köyünde kışları Mersin’de geçiriyor. 
23 Nisan 1966 tarihinde Arguvan Asmaca köyünden Ali ve Leyla Kılıç kızı Güllü Hanım ile evlendi. Gülistan (1968), Ali Kemal (1969) ve Ali Yüksel (1972) adlarında biri kız üç çocuk babasıdır.
Şiir yazmaya 1969 yılında Gürün Dürmepınar köyünde görev yaparken başladı. Şiirlerini hem ölçülü hem de ölçüsüz olarak yazdı. Şiirlerinde Yaşamında iz bırakan konular, ülke sorunları, eğitim bilim ve teknik, doğa ve daha pek çok konu şiirlerinde yer aldı. Ülkemiz insanının yaşantılarını dile getirmeye, gençlere bilgi ve bilimin önemini vurgulamaya çalıştı.
Toplumsal değişmeleri görür ve bu değişimlerin olumsuzluklarından yakınır. Toplumsallığın, dayanışmanın, insan onurunun önemine değinir, kendi kendini sorgular…

Coşar deli gönlüm coşar
Bir kuşun kanadına takılırım
Semah dönerim semalarda
Sevgidir kollarıma sarılan
Saygı üretirim, sevgiden yana
Döner bakarım gülen gözlerden yana
Hep onu ararım
Onu bulamayınca da
Ah çeker yanarım da yanarım


Yarım yüzyıl önce yazmaya başlayan Musa Dinç’in şiirleri ilk kez bu kitapla okuyucu ile buluşuyor. Kitabına ad olarak verdiği “Doğan Güneş”, dünyaya ve herkese bereket saçarken, insanın da çevresine yararlı olmasını ister.

Koydun mu kendini, bir başkasının yerine?
Seni ondan, onu senden görebildin mi?
Uzattın mı dost elini, dostluktan yana?
Senin fazlan onun eksiğini kapatabildi mi?
Kederden uzak sevince varabildin mi?
Bağladın mı bugünü yarına?

Ankara, Aralık 2017

Musa Dinç’in şiirlerini “Doğan Güneş” adıyla baskıya hazırladım ve 2017 Aralık ayında basıldı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar