Bülent Aydın; “Gençlerin de bu kültürü ileriye taşıyacağına inanıyorum”

Bülent Aydın; “Gençlerin de bu kültürü ileriye taşıyacağına inanıyorum”

Bülent aydın ile 3 Eylül 2017 tarihinde Hekimhan Çulhalı köyünde düzenlenen Esiri Babayı anma etkinliğinde tanıştık. Hekimhan müzik kültürü derlemelerim çerçevesinde yaşamöyküsünü derleyerek belgeliğime ekledim. Bu yazımda sizlere Hekimhan’ın olduğu kadar ülkemizin de önemli âşıklarından Esiri Baba’nın köylüsü, zakirlik geleneğinin yaşatıcılarından olan Bülent Aydın’dan söz etmek istiyorum.


Bülent AYDIN

8 Ağustos 1974 tarihinde Malatya Hekimhan ilçesi Çulhalı köyünde doğdu. Hüseyin ve Elif çiftinin üç erkek çocuğundan ikincisidir.
İlkokulu İskenderun’da Yunus Emre ilkokulunda okudu, ortaöğrenimi yarıda bırakarak yaşamını işçi olarak sürdürdü.
Mesleği aşçı olup on iki yıla yakın bir zamandır turizm bölgelerinde çalıştı. İskenderun Belediyesi yemek hanesinde çalışmayı sürdürüyor.
Askerliğini 1994 yılında Konya Altınekin ilçesinde jandarma olarak yaptı.
2009 yılında kendi köyünden Elmas Aydın ile evlendi, emre adlı bir çocukları var.
Bağlama ailesi başta olmak üzere kaval mey ney zurna balaban sipsi gibi üflemeli sazları çalıyor. Bağlama çalmasını babasının bağlama çalması nedeni ile aile içinde ilgilenerek yedi yaşlarında öğrendi. Daha sonra deneyimleri ile ve on dokuz yaşında iken İstanbul’da Arif Sağ Müzik Okulunda iki yıl nota ve solfej eğitimi aldı. Usta çırak ilişkisi olarak ozan Esrari Baba’dan yararlandı. Üflemeli çalgıları çalmayı da kendi çabası ile öğrendi. İskenderun cem evinde bir yıl bağlama eğitmenliği yaptı.
Malatya Arguvan ve Hekimhan yöresi öncelikli olmak üzere Sivas, Tokat, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş ve pek çok yörenin türkü ve deyişlerini çalıp söylüyor. Başta Arif Sağ ve Emre Saltık olmak üzere Neşet Ertaş, Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu, Ali Kızıltuğ, Abdullah Papur gibi sanatçılar örnek aldığı, özendiği, severek dinlediği sanatçılardır.
Antakya İskenderun Cem Evinde zakirlik yapıyor. İskenderun Musiki Cemiyeti Korosunda bağlamacı ve solist olarak yer alıyor. Halk konserlerinde, cem evi etkinliklerinde, özel gecelerde çalıp söylüyor. İskenderun ve Malatya’da yayın yapan televizyon kanallarında programlara katıldı.
Hekimhan yöresi müzik kültürü ile ilgili derleme ve araştırma çalışmaları yapıyor. Hekimhanlı Esiri Baba ve Sadık Babanın deyişlerini besteliyor.
Babası ile öğretmen olan kardeşleri Ferhat ve Yılmaz da bağlama ile çalıp söylerler.
Halk müziğinin günümüzdeki konumu, iletişimi ve geleceği hakkındaki görüşlerini kısaca şöyle dile getiriyor.
“Ozan Esrari’yi çocuk yaşımdan beri tanır ve her zaman telefonla görüşür, zaman buldukça da Mersin’e ziyaretine giderim.
Popüler kanalların halk müziğine çok da katkı sunduğunu düşünmüyorum. Bazı yerel televizyonların bu işi daha değer verdiklerini görüyoruz. Ancak yeni yetişen gençlerin de bu kültürü ileriye taşıyacağına inanıyorum”

24 Eylül 2017

Yorumlar

Popüler Yayınlar