Irgat'ın Çocuklarının Sünnet Düğünü ve Şahin Kılıç

Irgat'ın Çocuklarının Sünnet Düğünü ve Şahin Kılıç
Köyümüz halkından Irgat Öztürk, çocukları Ekin ve Oğulcan’ın sünnet düğününü 22 Temmuz 2017 günü Ballıkaya’da yaptı. Salon yerine köy düğünün yeğlendiğinden ve uzun zamandır köyde düğün yapılmadığından dolayı yaptığım canlı yayınlar da ilgi çekti. Yapılan yorumlarda köy düğünlerine özlem dile getirildi.
Hatice Eroğlu Akdoğan, “Nihayet köyde de köy düğünü yapmanın güzelliğini keşfetmişler” derken, Murat Gürbüz bir anısını yazmış.

Hocam selam,

Siz Irgat deyince aklıma geldi.
Sanıyorum 1983 veya 1984 yılları olmalı. Ben bibim oğlu Hasan Fırat ile Mezirme' deyim. Aylardan Ocak veya Şubat olsa gerek.
Irgat sanıyorum Vayloğ Dedenin torunu Meliha'nın (İsmi yanlış hatırlayabilirim) çocuğu. O aylarda doğmuş idi. Babası anlatıyor. Hekimhan' a Irgat için kimlik çıkartmaya gidiyor. Nüfus memuru, “Çocuğun adı ne olacak?” diye soruyor. Baba da “Irgat” diyor. Nüfus memuru, “Irgat’tan isim mi olur?” diye babayı azarlıyor ve de baba çocuğunu nüfusa yazdıramadan dönüyor.
Biz işte o zamanlar köye gitmiştik. Bize de anlattı, üzgündü. “Ben hep ırgatlık yaptım, onun için Irgat olmasını istiyorum” diye…
Biz de hem üzülmüş hem de gülüşmüştük.
Demek ki sonradan Irgat adını yazdırmayı başarmış.
Irgat’a selamlar.
Hayırlı olsun…”
Düğünde çalgıcılar Şahin Kılıç (zurna) ve Ali İhsan Çelik (davul) idi. Şahin Kılıç’ın yaşamöyküsünü Hekimhan Müzik kültürü kitap çalışmamız çerçevesinde derledim. Şahin Kılıç, özet olarak geleneksel çalgılarımız davul ve zurnaya ilginin pek olmadığını dile getirdi.


Şahin Kılıç

10 Ekim 1969 tarihinde Malatya ili Hekimhan ilçesi Akmağara köyü Karamukça mezrasında dünyaya geldi. Annesi Ayşe Kılıç, babası Süleyman Kılıç’tır.
İlköğrenimini Akmağara köyü İlkokulunda tamamladıktan sonra yaşamını köyde sürdürdü.
1990 yılında askere gitti. Askerliğini Kütahya ve Ankara’da jandarma olarak yaptı.
Üç yıl Rusya’da çalıştıktan sonra Malatya’da yirmi yıla yakın tuhafiyecilik yaptı.
İki kız çocuğu babası olup düğünlerde çalgıcılık ve yazın köyünde yaptığı işlerle geçimini sürdürüyor.
Küçük yaşlardan itibaren düğünlerde davul zurnacılara özenerek kendi kendine flüt çalmasını; daha sonraki yıllarda zurna, mey, kaval ve bağlama çalmasını öğrendi. Askere gidinceye kadar Manisa’da yaşamını yitiren merhum Mustafa Yıldırım ile düğünlerde çaldı.
Daha çok Malatya, Adıyaman, Elazığ yöreleri oyunlarını çalıyor. Oyunların başında Düz Halay (Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum), Delilo, Dik Hava (Elazığ diki), Habudiyar, Keçike gibi oyunlar geliyor.
Hekimhan, Arguvan ve Kuluncak ile köyleri ve Sivas Kangal’ın bazı köyleri başta olmak üzere Malatya’nın hemen her yöresinde düğünlerde, dışında asker yollamalarında, özel eğlentilerde, etkinliklerde zurna çalıyor. Kendisine davulu ile Arguvan Asar köyünden Ali İhsan Çelik eşlik ediyor.
Zurnada kullanılan kamışların yapımını biliyor ve yöresinden elde ettiği kamışları zurnalarda kullanılmak üzere düzenliyor ve pazarlıyor.
2016 yılında Diyarbakır’da Türk Halk Oyunları Yöre Öğreticisi programına katılarak belge aldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesinin Atatürk’ü Anma ve Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı etkinliğine katıldı. Basında yer aldı ve dikkatleri çekti.
“Hekimhan yöresi gençlerinde davul zurna öğrenme hevesi pek yok. Obuz köyünde bazı gençlerin ilgisi olduğunu gördüm yalnızca” diyerek geleneksel çalgılarımız olan davul ve zurnaya ilginin pek olmadığını dile getirdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar