İki Kardeş Sanatçı; Servet Barış ve Serkan Koyun

ARGUVAN ARMUTLU KÖYÜNDEN İKİ KARDEŞ SANATÇI: SERVET BARIŞ ve SERKAN KOYUN

Serkan KOYUN-Servet BARIŞ

Süleyman ÖZEROL









Arguvan’da bağlama çalan ve türkü söyleyenlerle ilgili belki de ilk derli toplu bilgiyi Hüseyin Şahin arkadaşımız ile hazırladığımız, Arguvan Köyleri Eğitim Kültür Vakfınca basılan (İstanbul 2004) Arguvan Türkleri kitabımızda vermiştik. Süreçte elbette bu konuda yetişen pek çok kişi oldu. Ne yazık ki kitabımızın bir sonraki baskısını yapamadığımızdan bunlara yer veremedik. Bu bağlamda Armutlu (Kuşu) komşu köyümüzden iki kardeşten söz etmek istiyorum.

Servet BARIŞ

20 Temmuz 1981tarihinde Arguvan’da doğdu. Aslen Malatya Arguvan Armutlu (Kuşu) köyündendir. Annesi Nazife, babası Zeki Koyun’dur. 2011 yılında “Koyun” olan soyadını “Barış” olarak değiştirdi.
Malatya Atatürk İlkokulu, Malatya Anadolu Lisesi, Malatya Gazi Lisesi ve Malatya İnönü Üniversitesi öğrenim gördü.
2004 yılında İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Samsun’un Kavak ilçesinin Celallı köyünde göreve başladı. 2006-2007 yılları arasında Siirt’in Kurtalan İlçesinin Tulumtaş Köyünde bir yıl er öğretmen olarak çalıştı. 2007 ile 2011 yılları arasında Malatya Doğanşehir Kurucaova Kalecik İlkokulunda görev yaptı. 2011 yılından beri İzmir Torbalı Fatih İlkokulu’nda öğretmenlik yapıyor.
2006 yılında Evrim Görgülü ile evlendi, 2011 yılında Deniz adında oğlumuz oldu. Halen İzmir Torbalı’da yaşamaktayız.
Öncelikli olarak bağlama ailesindeki birçok sazı çalabiliyor. Ayrıca bendir, def gibi vurmalı sazlar ve kabak kemane çalıyor. Okulda müzik derslerinde de blok flüt kullanıyor.
Bağlamayla ilkokul dördüncü sınıfta küçük dayısı Celal Karakuş sayesinde tanıştı, daha sonra kendi çabasıyla geliştirdi.
Daha çok Arguvan, Sivas, Erzincan türkülerini çalıp söylüyor.
Erdal Erzincan, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Tolga Sağ, Muharrem Temiz, Yılmaz Çelik, Erkan Oğur, Mahzuni Şerif dinlediği, örnek aldığı sanatçılardan birkaçı.
Cemevi etkinliklerinde, özel gün ve yemeklerde, okul gecelerinde ve etkinliklerinde sahneye çıktı.
Malatya’da bulunduğum dönemde Er TV ve Güneş TV’de çeşitli türkü programlarına konuk olarak katıldım. Ayrıca bir yıl kadar kardeşi Serken Koyun ile beraber Er TV de müzik programı yaptı.
Görev yaptığı okullarda yapılan yarışmalarda seçici kurullarda görev aldı.
Bağlama ve türkülerle ilgili olarak şunları açıklıyor.
“Oğlum Deniz altı yaşında ama basit olarak bağlamayı sevdirmeye ve öğretmeye çalışıyorum. Bağlama çalmayı öğrettiğim kişiler oldu, ancak bunların içinde şu an Malatya’daki müzik piyasasında işini hakkıyla, profesyonel olarak yapan, alanına hâkim, hem bağlama dersleri veren, hem kasetlerde yönetmenlik yapan ve bağlamalarını çalan kardeşim Serkan Koyun var.
Bağlı olduğumuz kültürel yapıdan dolayı doğduğum günden beri Türkülerle iç içeyim. Türk Halk Müziği dışında aktif olarak ilgilendiğim müzik türleri yok fakat dinleyici olarak kaliteli yapılmış tüm müzik türlerini severim.
Halk müziğinin şu anki durumunu pek iç açıcı bulmuyorum. Özellikle genç nesil bu kültürden yoksun olarak büyüyor. Popüler kültürün her alandaki baskısı müzik alanında da kendini gösteriyor. Halk müziğinde üretkenliğin de azaldığı düşüncesindeyim. Daha çok eski türküler tekrarlanıyor. Türkü adı altında söylenen birçok müzik türü var fakat bunların hiçbiri bizim özümüz olan türkülerimizi yansıtmıyor.”


Serkan KOYUN

9 Mart 1984 tarihinde Malatya’da doğdu. Aslen Malatya Arguvan Armutlu (Kuşu) köyündendir. Annesi Nazife, babası Zeki Koyun’dur. 
Malatya’da Kemal Özalper İlköğretim Okulu, Rahmi Akıncı Ortaokulu ve Gazi Lisesinde öğrenim gördü. 2009 yılında İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Teknolojisi Bölümünü bitirdi. 
2012 yılında Özlem Durmuş Hanım ile evlendi. Nesimi Ozan (2015) adlı bir oğlu var.
Malatya’da Yıldız Müzik merkezinde bağlama eğitmeni olarak çalışıyor. Sanatçıların albümlerinde müzik yönetmenliği yapıyor ve bağlama çalıyor.
Bağlamayla on yaşında tanıştı, bağlama çalmayı ağabeyi Servet Koyun’dan öğrendi. Üniversitede çalgı olarak gitarı seçmiş olmasına karşın bağlama ön planda oldu. Saz sanatçısı olarak Erdal Erzincan’ı örnek aldı.
Üniversite öğrenciliği döneminde Malatya’daki tüm televizyon kanallarında programlar yaptı. Yedi yıl Arguvan halk eğitim merkezinde bağlama eğitmenliği yaptı. Bağlama eğitimi alan birçok öğrencisi müzik bölümlerine girdi.
Ali Rıza Gültekin, Mustafa Polat, Abdullah demir, Ercan Göksu, Hıdır Göksu, Fatma Şahin, Yeşim Binbir gibi pek çok sanatçının albümlerinde müzik yönetmenliği yaptı ve bağlama çaldı.
Sahne yaşamı 2000 yılında başladı. Genel olarak Malatya ve çevre illerdeki birçok festival ve etkinliklerde müzisyen olarak görev aldı. Geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen Arguvan Türkü Festivalinin müzik ekip düzenlemesini yapıyor.
Yakın zamanda Ankara Arguvanlılar Derneğinin hazırladığı “Bir Nefeste Arguvan” adlı klipte yer aldı.
“Türk halk müziğinin geleceği konusunda çok umutluyum. Çünkü türkülerimizi seven birçok öğrencim var ve bu bayrağı bizlerden teslim alıp devam ederler diye düşünüyorum” diyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar