Daha çok barış için daha çok sanat…

Daha çok barış için daha çok sanat…

Süleyman ÖZEROL

Malatyalı ressam Cezmi Orhan resim sergisi açtı. 6 Mart 2015 günü Galeri Akdeniz’de 17.30-20.00 saatlerinde açılış kokteyli yapılan sergi 28 Mart 2015 tarihine dek açık kalacak.
Sergiye Cezmi Orhan’ın da bulunduğu Hangar Grubundan Cebrail Ötgün ve Atilla İlkyaz ile Cezmi Orhan’ın sahibi olduğu Kum Sanat’ta ders veren Zafer Gençaydın, ressamlar, resimle ilgilenenler, ressamın ailesi ve yakın çevresi katıldı.
Cezmi Orhan’ın uzun yıllardır arkadaşı olan Semra Yücel ile konuştum. O sırada Cezmi Orhan, “Hayat bir pozdur, varsa bir pozun ver” derken Semra yücel de Cezmi Orhan için, “1992 yılından buyana en sevgili dostumdur” diye açıklamada bulundu.
Cezmi Orhan resim sergisine bir ad vermedi ama kendisi ile yaptığım görüşmede, “Daha çok barış için daha çok sanat” vurgusu yaptı ve bu vurguyu da Paris temasına bağladı. Sergideki bazı yapıtlar sanatçının ‘Suçluyorum’ serisinden, yeni dönemdeki resimler ise Paris temalı resimlerinden oluşmaktadır.
Sanatçı, “Suçluyorum” ile ülkemizdeki haksız tutuklamaları, ünlü Fransız yazar Emil Zola’nın da işlediği Dreyfüs olayı ile özdeşleştirmiştir. Yeni dönem Pariste ise; Paris’te yaşanan her olayın bir biçimi ile insanlığın ortak değere dönülmesi ile ilgilidir. Çünkü 1789 Fransız Devrimi, 947 İlya Ehrenburg’un Paris düşerken kitabındaki gibi Parislilerin tutumu (halkın kenti terk etmesi), 1968 olayları, ülkemizin tarihinde önemli sanatçıların Paris’te eğitim almış olması, Jön Türkler hareketinin Paris’te örgütlenmiş olması, son Osmanlı hanedanı mensuplarının bir kısmının orada ölmüş olması, yılmaz güney ve Ahmet Kaya’nın yaşamlarını orada tamamlamış olmaları ve daha pek çok olayla birlikte en son Charlie Hedbo olayı gibi Paris imgesi toplum kesiminin her bireyinin zihninde bir imajla yer etmiştir. Bunun için sergide bazı yalınlaştırılmış insan formları üzerinden bir Paris imge topluluğu olarak oluşmuştur.
Yani, “Herkeste bir Paris var, herkesin bir Paris’i var…”

Cezmi Orhan Kimdir?


1965 yılında Doğanşehir’de doğdu. Akçadağ’ın Kümekavak köyündendir. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. 1990’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünü bitirdi. 1995 de Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat dalında yüksek lisans eğitimini tamamlayarak aynı yıl Sanatta Yeterlilik programına başladı.
1992’de Altı arkadaşıyla Hangar Sanat Oluşumu’nu kurdu. Hangar Sanat Defteri’ni 6 sayı yayımladı.1995’ Kum Sanat Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi’ni kurdu. 2000–2002 yılları arasında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Ankara Şubesi başkanlığını yürüttü.
TBMM 75. Yıl Resim Yarışmasında Üçüncülük Ödülü (1995), 60. Devlet Resim ve Heykel Yarışmasında Başarı Ödülü (1999), 64. Devlet Özgün Baskı Yarışmasında Başarı Ödülü (2003) ve Antalya Festivali kapsamındaki 2. Ulusal Resim Yarışmasında Birincilik Ödülü (2003), Sanat Kurumu, Yılın Övgüye Değer Sanatçısı ödülünü (2009) alan sanatçı, halen serbest ressam olarak çalışmaktadır.
1990 yılından buyana 12’si kişisel olmak üzere 50’nin üzerinde sergide yapıtları yer almıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar