Rahime Kışlal’dan, ‘Bu Benim Çilem’

Rahime Kışlal’dan, ‘Bu Benim Çilem’

Süleyman ÖZEROL

Malatya’da, Dr. Cemil Ceviz’in Atatürk Caddesindeki yerinde birkaç arkadaş bazen bir araya gelip edebiyat söyleşileri yapardık. 1999 yılının bir bahar günü akşamüzeri toplandığımızda bir de genç bayan olduğunu gördüm. Girişin sol yanında bulunan yükseltide oturuyordu. Dr. Cemil Ceviz, “Bugün bir konuğumuz var, yalnızca dinleyecek. İsterse daha sonra söyleşilerimize katılacak” dedi.
Dr. Cemil Ceviz'in ‘konuğumuz’ dediği, Rahime Kışlal adlı bir öğretmendi. Rahime Kışlal Ali Yeşilyurt’la birlikte, yakından tanıdığım Ahmet Rıza Kargın’ın şiirlerini ve Dede Kargın Ocağı bilgilerini kapsayan Dede Kargın adlı kitabı yayına hazırladılar ve de yayınladılar. Sonrasında iki şiir kitabı da yayınlayan Rahime Kışlal İnönü Üniversitesi ve ardından Adıyaman Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmaya başladı. Bu sıralarda kış dönemleri Ankara’da, yaz dönemi köyümüz Ballıkaya’da kaldığımızdan iletişimiz olmadı.
Şiirlerini yayına hazırlamam için iletişim kurdu ve Ceyhan'ın Kıyısında Aşk adlı şiir kitabını 2019, Elbistan Halk kültürü Derlemeleri tezini 2020, Bu Benim Çilem adlı anı kitabını 2024 yılında yayına hazırladım.
Epilepsi hastalığı ve yaşadığı talihsiz bir kaza Rahime Kışlal’ın yaşama damga vuran iki önemli durum. “Bu benim çilem” diyerek yarım yüzyıl öncesinden, yani çocukluk döneminden başlayarak günümüze kadar yaşamında iz bırakan bazı anıları kaleme almaya karar vermiş ve de 2024 yılı Eylülünde Bu Benim Çilem adıyla yayınlandı.
Kitabının önsözünü okuyalım.

Anılar Geri Gelmiyor

17 Temmuz 2021 günü bir yazışmamda, “Rahime Hanım, anılarını yazmaya devam ediyor musun?” diye soran arkadaşıma, Evet, beni seven ve arayan insanları çok özlüyorum, onlarla geçen günleri kaydetmek istiyorum” dedim. “Anıların neyini özlüyorsun?” diye sorduğunda da, “Çünkü anılar geri gelmiyor” dedim.
Anıları kaleme alarak geleceğe bir parça da olsa kayıt bırakmak geri gelmeyen o günleri anmaktı. Anıları okurlarla paylaşırken insan elbette bazılarını kendisine bırakıyor. Çünkü her anıyı paylaşmak da uygun olmuyor. Ancak toplumsal özellik gösterenleri paylaşmayı ön planda tuttum.
Geri gelmeyen anıları kitap olarak kalıcı kılarak geleceğe bir belge olduğunu düşündüm. Böylelikle geçmişe dönüş yaparak aklımın erdiği dört beş yaşlarımdan itibaren yaşamımda iz bırakan olayları ve durumları kaleme aldım.
Yarım yüzyıllık bir zaman dilimindeki anılarımı deftere ve kâğıt parçalarına yazıp fotokopi çektirerek, daha önce de ki iki kitabımı yayına hazırlayan Eğitimci-Gazeteci Süleyman Özerol’a gönderdim. O da elimle yazdığım yazıları bilgisayara kaydetti, editörlüğünü, sayfa düzenini ve kapağını yaparak yayına hazırladı. Katkılarından dolayı teşekkür ederim. 
(Elbistan, 1 Eylül 2024)

Rahime Kışlal kimdir?

28 Mayıs 1970 tarihinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Elbistan'da, ortaöğrenimini Mardin Kız Öğretmen Lisesinde, yükseköğrenimini Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı (1991).

Niğde Bor Ortaokulunda Türkçe öğretmeni, Malatya Doğanşehir 19 Şubat İlköğretim Okulu ve Malatya Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesinde Edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. 2001 yılından itibaren İnönü Üniversitesi Adıyaman Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 2012 yılında Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi olarak emekli oldu. Emekliliğini memleketi Elbistan'da geçiriyor.
Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tema Vakfı (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) üyesi olup hava izcisidir.
1999 yılında Arkadaşları ile Anadolu Şiir dergisini çıkardı. Aynı yıl Dede Kargın (Ali Yeşilyurt ile birlikte inceleme), 2000 yılında Kentler Yıkıldı İçimde (Şiir), 2006 yılında Zeytin Dalında Aşk (Şiir), 2019 yılında Ceyhan’ın Kıyısında Aşk (Şiir), 2020 yılında Elbistan Halk Kültürü Derlemeleri (Derleme), 2024 yılında da Bu Benim Çilem (Anı) kitaplarını yayınladı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar