Kim İu Slava, Yakutistan İnsanını ve Kültürünü Yansıtmaya Çalışıyor

Kim İu Slava, Yakutistan İnsanını ve Kültürünü Yansıtmaya Çalışıyor

Süleyman ÖZEROL


Meslektaşım hemşerim Eğitimci-Ressam Ali Aral'ın 20 Aralık 2023 günü TESK Sanat Galerisinde katıldığı karma sergiye bir grup Malatyalı arkadaşla birlikte gittik. Orada Uzakdoğu halklarına benzeyen genç bir bayan ile tanıştım. Onun da yapıtları sergide yer almıştı. Kim İu Slava adlı Yakutistanlı ressamın sergideki resimleri arasında kendi portresi de vardı.
23 Aralık 2023 günü Ankara Mimarları Odası Salonunda hemşerimiz Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü Töreninde Kim İu Slava ile bir araya geldik. Daha sonra görüşme yaparak yaşamöyküsünü derledim.

Kim İu Slava

11 Eylül 1997 tarihinde Saha Cumhuriyetinin (Yakutistan) Yakutsk kentinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini devlet okullarında yaptı. Arktik Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsünde Yakutsk Resim Bölümünde okudu (2015-2021).
Finlandiya’nın Rovniemi kentinde bulunan Laponya Üniversitesine bağlı Sanat ve Tasarım Fakültesinde ‘Kuzeyden Kuzeye’ değişim programı kapsamında eğitim gördü.
Bir yıl da Kazakistan’da Kazakça dil eğitimi aldı.
2022 yılında Türkiye'den burs kazanarak Hacettepe Üniversitesi’nde Sanat Tarihi yüksek lisans öğrencisi olarak okumaya başladı. Halen Ankara'da yaşıyor, bu okulda öğrenimini ve resim çalışmalarını sürdürüyor.
Kim İu’nun resme olan ilgisi üç dört yaşlarında başlamış. İlk ve orta öğrenim dönemlerinde kendi çabasıyla yeteneğine geliştirerek kazandığı Arktik Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsünde öğretmenlerinden Boytunov Dulustan Afanasiyeviç’ten sanatsal destek gördü. Resimleri de grup sergilerinde yer aldı.
Türkiye’de katıldığı sergiler; Maltepe Belediyesi Cumhuriyet'in 100. Yılına Girerken (İstanbul, 2022) ve TESK Sanat Galerisi Karma Sergi (Ankara, 23.12 2023).
Ülkesi Yakutistan'da ve ülkemizde yaşamı ve sanatıyla ilgili haber ve söyleşiler yayınlandı.
Gerçekçi bir ressam olarak daha çok portre çalışmaları yapıyor ve yapıtlarında Yakutistan insanı ile kültürünü yansıtıyor.
Rusça, Yakutça, İngilizce, Kazakça ve Türkçe biliyor.

Ankara, 23 Aralık 2023

Yorumlar

Popüler Yayınlar