Hasan Takmaz

Hasan Takmaz
21 Nisan 1989 tarihinde Malatya ili Hekimhan ilçesi Başkavak köyünde doğdu. Hekimhan Haydaroğlu Köyü İlkokulu, Malatya Kâzımkarabekir İlkokulu, Başkavak köyü ilkokulu, Malatya 30 ağustos İlköğretim Okulu, Necatibey İlköğretim Okulu, Abdulkadir Eriş Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü ve İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümünde öğrenim gördü. Askerliğini 2019 yılında Amasya'da yaptı, aynı yıl Hekimhan Engizek köyünden Canan hanım ile evlendi. Müzikli eğlence merkezlerinde sahneye çıkıyor.
Bağlama çalmasını 1997-1998 yıllarında Malatya'da Oğuz Tatar'dan öğrendi. Müzikte ana çalgısı bağlama olup, lisede ve üniversitede viyola çaldı. Piyano ve çek telli çalgıları çalıyor. Adil Tatar'ın bağlama yapım atölyesinde dört ay çıraklık yaptı. Güzel sanatlar lisesinde ve güzel sanatlar fakültesindeki öğrenim sürecinde ve sahne deneyimleri ile kendisini geliştirdi. Müzik kurs merkezlerinde bağlama dersleri verdi.
Malatya, Sivas, Erzincan, Erzurum yöresi türküleriyle daha çok ilgileniyor, çalıp söylüyor. Başta Arif Sağ ve Erdal Erzincan olmak üzere pek çok saz ses sanatçısını ilgiyle izliyor.
Malatya, İstanbul, Ankara, İzmir birçok illerde müzikli restoran ve kafelerde, bazı türkü barlarda çalıp söyledi, hala İzmir'de sahneye çıkmaya devam ediyor.  
Malatya'da yayın yapan televizyonların tümünde programlara katıldı. Birçok tanıdık sanatçıya bağlamasıyla eşlik etti. Halen Eymen Kulcu'ya çalıyor.
Küçük yaşlarda Malatya Gençlik Merkezinin yarışmalarına katıldı. 2005 yılında Kahramanmaraş'ta gençlik merkezinin katıldığı yarışmada bağlama soloda Türkiye 1.si oldu.
Arguvan, Hekimhan ve bazı köylerinde derlemeler, araştırmalar yaptı. Çalıp söylediği bazı türküleri YouTube kanalında yayınladı.
Amcası Ali Ekber Takmaz, dayısı Ali Metin Takmaz ailede müzik geleneğini sürdürenlerden olup, ayrıca Takmazlardan çok sayıda müzikle ilgilenen var. 

Halk müziği ile ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor.
"Türk tarihinin her döneminde halkımızın dilinde ve telinde varlığını sürdüren Türk Halk Müziği, yeryüzünde ne kadar doğal ve toplumsal olay varsa konusu içerisine almıştır. Daha çok köy kültürüne ait izler taşıyan bu gelenek, geçmişten bizlere kadar geldi, bizden sonraki kuşak da eminim ki bunu çok güzel bir şekilde taşıyacak.
Şu anki ve gelecek kuşaktaki gençlerin türkümüze, deyişimize daha bağlı okuduğunu söylemek istiyorum. Bugünün gençleri bağlamaya, türküye çok hevesli. Herkesin elinde bir saz, dilinde bir türkü olması dileğiyle...”

14 Ekim 2020

Yorumlar

Popüler Yayınlar