Haydar Özdemir; "Ülkemizin her yöresinden hemşerilerimizin düğünlerinde çalıp söyledik"

Haydar Özdemir; "Ülkemizin her yöresinden hemşerilerimizin düğünlerinde çalıp söyledik"

18 Nisan 1965 tarihinde Adana’da doğdu. Annesi Elif Özdemir babası Hüseyin Özdemir’dir. Anne ve babası Malatya’ya döndü, Malatya Hekimhan İğdir köyü nüfusuna kaydedildi.
İlkokul ikinci sınıfa kadar İğdir Köyü İlkokulunda okudu, 1973 yılında ailesi Almanya'ya gidince öğrenimini orada sürdürdü. İlk ve orta öğreniminden sonra sosyal hizmetler ve özel eğitim alanında mesleki eğitimini de tamamladı.
Yaşamını Almanya’da serbest meslekle uğraşarak sürdürüyor.
1986 yılında Hatem ve Ali Özdemir kızı Meral Hanım ile evlendi. Tarık, Denizhan ve Berhan adlı Türk erkek çocukları var.
12-13 yaşlarında iken Türkiye'ye izine geldiklerinde halası oğlu Kazım tatardan etkilenerek bağlama çalmaya başladı. Zamanda kendisini geliştirerek çalıp söylemeyi sürdürdü.
1983 yılında değişik yörelerin gurbetçileri ile birlikte Grup 80 adlı müzik grubunu kurdu. Grupta bağlama, bateri, gitar, darbuka, keyboard ve elektro bağlama vardı. Grubu ile birlikte Almanya'nın çeşitli kentlerinde düğünlerde ve toplumsal etkinliklerde sahneye çıktı. Açık hava toplantılarında konserlere katıldı.
Almanya'da ve Türkiye'de Neşet Ertaş Âşık Nurşani, Âşık Mahzuni, Derdiyok Ali, Fatoş özgül, Garip Dost, Ali temiz, Kubilay tatar gibi sanatçılarla iletişimini sürdürdü.
Âşık Mahzuni, Teslim Budak, Derdiyoklar, Ali Kızıltuğ örnek aldığı ve dinlediği sanatçılardan bazıları…
Dayısı Avni Çiçek, babası Hüseyin Özdemir, dedesi Minnet Çiçek, (annesinin babası) da çalıp söylerdi. Çocuklarının üçü de müzikle ilgileniyor. Tarık bağlama, Denizhan mandolin, Berhan gitar çalıyor.
1987 yılında Kendi düğününde tanıştığı Hürriyet gazetesi muhabiri Fevzi Tanrıverdi kendisi ile ilgili bir haber yaptı bu haber üzerine tanıtımı önemli oldu.
İlk kez Halası oğlu Oğuz Tatar ile birlikte Malatya'da yayın yapan ER TV'de Âşık Ercan’ın televizyon programına, daha sonra da aynı televizyonda İbrahim Altun’nun programına katıldı.

Müzik yaşamı ile ilgili olarak şunları anlatıyor.

"Ülkemizin her yöresinden hemşerilerimizin düğünlerinde çalıp söylediğimizden dolayı yörelerimizin oyun havalarını ve türkülerini öğrenmek zorundaydık. Oyun havaları genellikle Orta ve Doğu Anadolu yöresine ait olduğundan müzik dağarcığımızda oyun havaları ve hareketli türküler ağırlıkta idi.
Süreçte daha çok hemşire düğünlerinde çalıp söylemeye başladık. 1987 yılında düğünümüzde de köyümüz İğdir’e dört kilometre uzaklıktaki Ballıkaya (Mezirme) köyünden İbrahim Ercan ile kaynı Vahap Erkaya’dan oluşan Ballıkaya İkilisi çalmıştı.
Arguvan Hekimhan türküleri başta olmak üzere göre türkülerini ve deyişleri çalıp söyledim. Tuncelili ve Erzincanlı tanıdıklarımdan bazıları, ‘Sayende Arguvan havalarını öğrendik’ derlerdi." *

* 31 Temmuz 2020 tarihinde derlendi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar