Hüsnü İyidoğan

Hüsnü İyidoğan (Ozan Leşgeri) 
1963 yılında Sivas’ın Kangal ilçesinin Minarekaya köyünde doğdu. Annesi Zöhre, babası Mehmet Ali’dir. Üç aylık iken ailesi Kavak bucağına yerleşti. İlk ve orta öğrenimini Kavak köyünde tamamladı. Lise öğrenimi için gittiği Çetinkaya kasabasında, çeşitli nedenlerden dolayı iki yıl okuduktan sonra okulu bıraktı. 1979 yılında İstanbul’a gitti, burada cem törenlerine katıldı. Daha sonra Adana’da bir yıl kadar çalıştı.
Askerliğini 1983-1985 yılları arasında Diyarbakır Silvan ve Ankara Güvercinlik’te yaptı. 
Askerlik dönüşünde evlendi ve Ankara’ya yerleşip bir kamu kuruluşunda işe başladı. Halen görevini sürdürüyor.
Babasının dedelik yapması nedeni ile daha küçük yaşlarda cemlerde bulundu. Dolayısıyla bağlama, şiir ve âşıklık geleneğine ilgi duymaya başladı. 1975 yılına kadar usta malı türküler çalıp söyledi. Seksenlerden itibaren kendi yazıp müziklendirdiği yapıtları da çalıp söylemeye başladı. 
Şiirlerinde Leşgeri mahlasını kulandı. Adana’da Mahsuni Şerif’le tanıştı. Ahmet Başer, Davut Sulari, Âşık Daimi, Muhlis Akarsu, Müslüm Sümbül, Sebahat Akkiraz etkilendiği adlardan bazılarıdır. Şiirleri dergilerde yayınlatmaya başladı. Saz sanatını daha da geliştirmeye çalıştı. 
Dört kaset çıkardı: Yaz Gelince, Ayrıca ortak bir kaset daha… Yurdun her yerinde konserler verdi. Bu onun için Anadolu insanının yaşam biçimini, inançlarını, acılarını, sevinçlerini tanımasına fırsat oldu. 1992 yılında, Haşkoop bünyesinde Halk Âşıkları Antolojisi’ni yaptılar. Hacı Bektaş Anma Törenleri’nde yapılan şiir yarışmalarında dereceler aldı. Tüm Halk Ozanları Derneği’nin çıkarmış olduğu Ozanca adlı dergide ‘Araştırma/İnceleme’ adlı köşede Alevi/Bektaşi edebiyatıyla ilgili yazılar yazdı. Halk ozanlarının örgütlendiği kurumlarda yer aldı. Bu bağlamda 1985 yılında Ozan-Der’e kayıt oldu ve orada birçok ozanla tanıştı. 1990’da Haşkoop’a başkan seçildi. 1997’de Halk Ozanları Derneği’nin kurucu üyesi ve genel başkan yardımcısı görevini üstlendi. 2000’de Tüm Halk Ozanları Kültür Topluluğu’nun kurucu üyesi ve genel başkan yardımcılığını yaptı. Pir Sultan Mamak Şubesi, Kavak Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Leşger (Minarekaya) Köyü Yardımlaşma Derneği, Tüm Halk Ozanları Topluluğu Derneği üyelikleri vardır.

07 Mart 2011 ve 18 Nisan 2014 tarihlerinde kendisinden derlemelerle oluşturuldu.
H

Yorumlar

Popüler Yayınlar