MUSTAFA KILIÇ

MUSTAFA KILIÇ 

Süleyman ÖZEROL

1 Mayıs 1968 tarihinde Hekimhan İlçesi Akmağara köyü Aliağalar mezrasında doğdu. Akmağara köyünde ilkokulu, Hasançelebi’de ortaokulu, Mersin de liseyi bitirdi. On altı on yedi yaşlarında Ankara’ya geldi. Ankara’da saz yapımcısı M. Ali Alpay’ın yanında 4-5 ay kadar çalıştı. Bir süre sonra ayrılıp çeşitli işlerle uğraştı. Kısa bir süre de Kıvılcım Müzik’te Murtaza Çağır’ın yanında çalıştı. Bir yandan düğün salonlarında çalıp söylerken bir yandan da evinde bağlama yapmaya başladı.
Askerliğini Çanakkale’de yaptı. 1990-1993 döneminde Ankara Radyosunda sözleşmeli saz sanatçısı olarak ses sanatçılarına bağlama çaldı. 1996 yılında Kılıç Saz Evini açtı. Aynı yıl Yıldız Hanımla evlendi, 13 yaşında bir erkek çocukları var.
Her ağaçtan bağlama yapılabileceğini öne süren Kılıç oyma teknede dut; yaprak bağlamada ardıç, maun, çınar, vengi, karaağaç, akçaağaç (kelebek) gibi ağaçları kullanıyor. Döşte ladin, köknar; sapta akçaağaç ve kırmızı gül; kulaklarda gül ağaçlarını kullanıyor. Bağlamadan başka kabak kemane, gitar tipi bağlama, mandolin bağlama, çiftli bağlama da yapıyor.
Halk müziğinde ağırlıklı olarak Arguvan, Hekimhan, Çamşıhı yörelerinden okumasına karşın her yöreyi çalıp okuyor. Âşık Veysel’i takdir ediyor, Cengiz Özkan ve Muharrem Temiz’i dinlemeyi seviyor.
Mamak Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi Güçlendirilmesi Projesi kapsamında “Bağlama Yapımcısı” kursu veriyor.
“Kendini iyi yetiştirmemiş, gerekli bilgi ve beceriyi kazanmamış kişiler bu ile uğraşmamalıdır” diyor. Alıcının da bilinçli olması gerektiğini belirtiyor. Sanatçıların örgütlü olması gerektiğini savunan Kılıç, Müzisyenler Derneği ve Müzisyenler Sendikası üyesi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar