Ezeluıque Barakat'ın "Şehir Profilleri"




EZELUIQUE BARAKAT’IN “ŞEHİR PROFİLLERİ”


Süleyman ÖZEROL

Arjantin eski konsolosu Ezeluıque Barakat’ın şehir profillerini geometrik biçimlerle anlattığı “Şehrin Profilleri” adını taşıyan resim sergisi 2 Nisan 2013 günü Galeri Kara’da açıldı.
Çankaya Belediyesi Galeri Kara’da, 2008-2012 yılları arasında Türkiye’de görev yapan Arjantin Büyükelçiliği eski Konsolosu Ezequiel Barakat’ın Türkiye’de geçirdiği yıllardan yola çıkarak oluşturduğu ‘Şehrin Profilleri’ sergisinin açılışı yapıldı. Galeri Kara’nın 3. Yılı etkinliğinden bölümler gösterildikten sonra Çankaya Belediye Başkanı Tanık yaptığı konuşmada, “Ezequiel Barakat, yaz-kış yeşil kalan Karadeniz bölgesini, Anadolu’nun uçsuz bucaksız çorak toprağını, mavisinde kaybolmak istediğimiz Ege Denizinin günbatımı ışıltılarını, insanlık tarihini olumlu ve olumsuz tecrübelerini sırtında taşıyan asırlık gemileri andıran şehirlerimizi yabancı gözüyle ve sanatın eşsiz imbiğinden süzerek ellerimize bırakıyor” dedi.
Ezequiel Barakat, şu an bulunduğu Venezuela’dan İnternet ortamında canlı olarak bağlanarak Galeri Kara’yı görünce, Türkçe olarak, “Oooo! Ne kadar kalabalık?” dedi. Türkiye’de görev yaptığı süre ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktardı. Eserlerinde bir sanatçının üzerinde yaşamak isteyeceği ‘hayali şehirler’ ya da ‘kutsal şehirler’ tanımlarını hak eden şehir alanları gibi sembolik kompozisyonların da yer aldığını ifade eden Barakat, amacının özgürlüğü tanımlamak olduğunu belirtti.
Açılışa gelen ressam Cezmi Orhan ile sohbet ederken, Barakat’ı tanıdığını, Türkçeyi konuştuğunu belirti. Barakat’ın tarzının “Geometrik minimalizm” diye tanımlandığını belirtti. Yani anlaşılır biçimiyle, geometrik biçimleri simge olarak kullanarak resim yapma…
Sergiye başka ülke yurttaşlarından katılanların olduğu da görüldü. Hatta zenci genç bir kıza Barakat ile ilgili soru sormak istedim; Türkçe bilebilir diye sordum, Türkçe bilmiyormuş…

Sergi, 2-22 Nisan 2013 tarihleri arasında görülebilir.

EZEQUIEL BARAKAT

Ezequiel Barakat 1970 yılında Buenos Aires, Arjantin’de doğdu. Siyaset Biliminin Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaştığı Buenos Aires Üniversitesi’nde lisansını tamamladı. Prilidiano Pueyrredón Güzel Sanatlar Okulunda görsel sanatlar eğitimlerine, Buenos Aires Recoleta Kültür Merkezi’nde atölyelere katıldı. 1998 ile 2005 yılları arasında ikamet ettiği Meksiko City’de de çizim, resim, sanat tarihi ve sanatsal değerlendirme üzerine çok çeşitli atölyelerde yer aldı. Arjantin ve Meksika’da hem kişisel sergiler düzenleyen hem de grup sergilerine katılan Barakat, Meksiko City’de büyük usta Gilberto Aceves Navarro’nun atölyesine de katıldı.
2008-2012 yılları arasında Türkiye’de görev yapan Barakat’ın Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede resimleri kişisel ve toplu sergilerde yer aldı. Haziran ayında İstanbul’da Cihangir Sanat Galerisinde de sergisi açılacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar