Şehit Deyip Geçmeyin

Şehit Deyip Geçmeyin

Hekimhan Basak köyünden şair Cuma Yıldırım’ın ikinci kitabı, Süleyman Özerol tarafından yayına hazırlandı ve Şubat 2023’te basıldı. Şair Cuma Yıldırım ile kitabının basılmasında katkı sunan Ahmet Yalçın Yıldırım'ın yazdıklarını sunuyorum.


Sevgili Okurlar,
Şiirlerimden bazılarını 2006 yılında Yolaşan adlı ilk kitabımda topladım. Bu kitabımda genel olarak sitem, aşk, sevgi, nasihat ve benzeri konulara yer verdim. Bazı şiirlerimi de deyiş, duvazimam, mersiye, destan, ağıt ve taşlama biçimlerinde dile getirdim. Var olan 500 kadar şiirimi süreçte kitap biçiminde yayınlamak istiyorum.
Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı döneminde köyümüzden askere gidip de geri dönmeyen 64 şehidimiz ile Cumhuriyet döneminde şehit olan Hüseyin Yıldırım ve yeğenim Halil Ulaş Yıldırım anısına yayınlanan bu kitabımı, aynı zamanda tüm şehitlerimize armağan ediyorum.
Şehit Deyip Geçmeyin!
Sayın Ahmet Yalçın Yıldırım ve Sayın Bektaş Yıldırım başta olmak üzere, kitabımın basımında maddi manevi katkı sağlayanlara teşekkürü bir borç bildim. Ayrıca yayına hazırlayan ve basımında da emeklerini esirgemeyen Sayın Süleyman Özerol öğretmenime gönül dolusu şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgi ve saygılarımla…

Cuma YILDIRIM

Elinizdeki eser, şiirlerinde kendi adı olan Cuma’yı ve Basaklı mahlasını kullanan Cuma Yıldırım’ın, ilk kitabı olan Yolaşan’dan uzun bir süre sonra basıma girmiş ikinci şiir kitabıdır.
Şehit Deyip Geçmeyin, şairimizce Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında farklı cephelerde vatan savunmasında şehit düşenlerin anısına ve de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Yüzüncü Kuruluş Yıldönümüne adanmıştır.
Yazarımız bu kitabın birinci basımının dağıtım ve satışından elde edilecek olan geliri, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümü dolaysıyla gerçekleştirmesi planlanan Basak Köyü Şehitler Anıtı yararına bağışlamıştır.
Şair Cuma Yıldırım ile ilgili kısa da olsa bilgi vermek istiyorum.
1972 yılında Hekimhan’ın Basak köyünde doğdu. Annesi Fatma, babası Ali’dir. İlk ve ortaokulu köyünde okudu. Malatya Yeşiltepe Lisesinde okurken birinci sınıftan ayrıldı. Askerliğini 1991-1992 yıllarında Kilis'te yaptı. Malatya'da özel bir kuruluşta aşçı olarak çalıştı. 1987 yılında Ankara’ya taşındı.
1997'den bu yana amatör olarak bağlama çalıyor. Hekimhan, Arguvan Yöresi türküleri, deyişleri söylüyor. Âşık Veysel, Âşık Mahzuni Şerif örnek aldığı-özendiği sanatçılardan bazıları.
Yöresel etkinliklere katıldı, Ankara'da sahneye çıktı. Ekin Radyo ve Özgür Radyo'da programlara katıldı. TRT Türk Halk Müziği Amatör Ses Yarışmasına katıldı.
Şiirlerinde Basaklı Şair mahlasını kullanıyor. Öykü, şiir, Alevilik üzerine araştırma çalışmaları var. Kendi şiirlerinden bestelediklerini okuyor.
2008 yılında Geçmişten Esintiler adlı kaseti çıkardı. Yazmış olduğu 500’ü aşkın şiirinden 200 kadarını Yolaşan (2004) adlı öykü şiir kitabında yayınladı. *
2003 yılı Ankara İmrahor gecekondu mahallesinde komşusunun kızının bir kazaya kurban gitmesi olayının ardından şiir yazmaya başlayan şairimizin, lirik dili açılır ve o günden bugüne kadar çeşitli üslup ve konularda şiirler kaleme almıştır. Âşık Veysel’i örnek alması da gördüğü bir rüyadan ötürüdür.
Uzun yıllar Ankara’da aşçılık yaptıktan sonra emekli olan şairimiz; geleneksel halk edebiyatımızın sözlü anlatım geleneğinin etkisi altında, hayatın olağan akışı içinde yaşadıkları, tanık oldukları, okudukları ve gördüklerini içselleştirerek dile getirmiştir. Dolayısıyla duygu ve düşüncelerini, doğup büyüdüğü ortamın özellikleri ve renklerini, yaşam felsefesini, sosyal ve siyasal ortamın etkilerini lirik bir dille kâğıda dökmeyi başarmış ve okuyucusunu etkilemeyi bilmiştir.
Yöresel olduğu kadar evrensel konulara da giren aşığımız, mensubu olduğu Koluaçık Hacım Sultan evlatları, Hacım Sultan Ocağı’nın yetiştirdiği Hak âşıklarından Esiri, Sadık Baba’nın yolundan giderek deyiş, mersiye, duazimam üslubunda şiirler kaleme almıştır. Halkın sorunlarını dert edinip dile getiren şairimiz Hak âşıklığına da yönelmiştir
Bazı şiirlerini besteleyip seslendiren şairimizin yirmi kadar şiiri, müzik öğretmeni Hüseyin Akkaya tarafından tez konusu olarak notaya aktarıldı. Bunlardan beşi şiirlerden sonraya eklendi. Çorumlu Hüseyin Kartal da bazı şiirlerini ve bestelerini kendi sesi ile yorumladı.
Hakkında doktora tez çalışması da gerçekleşecek olan şairimizin bine yakın şiirlerinden seçmelerin yer aldığı şiirleri bir çırpıda okuyup, bir yudumda kanacağınızı düşünüyor ve yazarımıza sağlık ve baht açıklığı diliyoruz.
Asıl değerlendirme siz okuyucuların ve yazın ustalarının takdirine kalmıştır…

Ahmet Yalçın YILDIRIM


* S. ÖZEROL-L. ÇOBAN: Hekimhan Müzik Kültürü, Ankara 2019, s. 146 (15 Şubat 2012 tarihinde kendisinden derlendi-S.Ö.)

Yorumlar

Popüler Yayınlar