“Müziğinde Şimşek, Tüfeğinde Fişekti”


“Müziğinde Şimşek, Tüfeğinde Fişekti”

Süleyman ÖZEROL

30 Haziran 2019 günü aramızdan ayrılan müzisyen İlhan Erten anısına 7 Temmuz 2019 Pazar günü 13.30 15 saatleri arasında Ankara Dikmen Sokullu'da bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı genel merkezinde yemek verildi.
Erten'in ailesi ve arkadaşları, dostları anısına verilen yemekte bir araya geldiler. Murtaza Çağır, Hüseyin Doğan, Erkan Sürmen, Savaş Akbıyık, Zeynel Sönmez, Kubilay Dökmetaş, Ferhat Durmuş, Recai Ulutaş, Halil Atılgan, İhsan Öztürk karşılaştıklarımdan bazıları idi…
Erkan Sürmen, Erten’in yaşam öyküsünü okudu.

İlhan Erten

Müziğinde şimşek, tüfeğinde fişekti...

12 Ekim 1945 tarihinde Adana'da Tepebağ Mahallesi'nde doğdu. İlkokulu Adana'da, ortaokulu ve liseyi İstanbul'da Küçük Langa Amerikan Koleji’nde bitirdi.
İyi derecede İngilizce bildiğinden askerliğini Ankara'da Genelkurmay’da tamamladı.
Neşe Hanımla evlendi. Bir oğlu var, Şivan Erten…
Başarılı çalışmalarını kısaca anlatmak zor…
Müzik çalışmalarına o zamanlar Adana'da bulunan 99 Kulüp’teki orkestrasında basgitar ve solist olarak sahne aldı.
İstanbul'da çeşitli orkestralarla birlikte çalıştı. Ankara'ya geldi, Ankara'da Officer Club, yani Amerikan Subay Kulübünde uzun süre gitarist ve solist olarak İngilizce şarkılar söyledi. Aynı kulübün şubeleri olan Amsterdam, Napoli ve Vesbaden şehirlerinde orkestraya katıldı.
1970'li yılların başında kendi orkestrasını kurdu ve halk müziği formundaki türkülerle tüm Anadolu'da turnelere katıldı. Almanya'da üç yıl süre kendi orkestrası ile halk türkülerimizi söyledi.
Bu sanat 50 yıllık müzik hayatındaki meyvelerini verdi. 14 adet 45'lik plak,43 adet kaset, 5 adet uzunçalar ve CD’ler…
Anadolu'da ilk defa orkestra ile türkü söyleyen bir sanatçı İlhan Erten…
‘Güldeste’ adında bir şiir kitabı yayınlandı. Şair, araştırmacı, yazar İlhan Erten…
30 yılı aşkın süre de avcılık yaptı. 20 yıl Av ve Doğa dergisine makaleler yazdı. 2007 yılında Anadolu Avcılık Ödülleri kuruluşundan en büyük ödülü aldı. Diğer ödüller sıralandı av konusunda…
Yazmış olduğu, ‘Ördek Kaz ve Diğer Kuşların Avları’ adlı 258 sayfalık renkli resimlerle dolu mükemmel bir kitap yazdı. Bu kitap aynı konuda diğer avcılara rehberlik de etti.
Kıymetli minerallerin yanardağ karakterinden yeryüzüne fışkıran bir kıymeti İlhan Erten…
Bir bağlama sazı, bir gitar, bir star ve bir tüfek...
Müzik ufku hamlelere aydınlık…
İnsanlık karakteri doğrulukta saygınlık…
Kabakulak geçirmemiş…
İncelikte doygunluk…
Şiirlerinde mahlasına ‘İlhan Baba’ imzasını koymuş bir yiğit Adanalı…
Söz ve müziği kendisine ait yüzlerce beste yapmış. MESAM üyeliğinde eserlerini okuyan sanatçılara telif hakkı konusunda sevecenlik göstermiştir. “Besteciler isimleri belirtmeli… Besteler, bestecinin özüdür. Eseri kim okursa, bestecinin adını belirtmelidir” derdi İlhan Baba…
“Gitarını ve sazını Halk müziğinin emrine verdiğini” söylerdi.
Çok iyi İngilizce, yeterince Almanca ve Sanskritçe çözerdi…
Müzik, doğruluk ve edebiyat sanatı…
Duyguları şimşek çakan İlhan Baba…
İşte İlhan Erten…
Işıklarda uyu…
***
Pek çok sanatçı aramızdan ayrıldıktan sonra anımsanıyor ya da önemli özellikleri, çalışmaları ve yapıtları gündeme geliyor. İlhan Erten’in yaşamöyküsünü dinledikten sonra bunu daha iyi anladım.
2001 yılında Ankara'ya geldikten sonra tanıdığım Murtaza Çağır o zamanlar Kıvılcım Müzik’te çalışıyordu, daha sonra Kızılay Müzik adıyla kendi işyerini açtı. Hemen her hafta uğradığım Kızılay Müzikte pek çok sanatçı ile tanıştım. Burası aynı zamanda buluşma noktamızı da oluşturdu.
İlhan Erten ile Kızılay Müzik’e tanıştık. Belki Kıvılcım Müzik zamanında da karşılaşmış olabiliriz ama burada zaman zaman söyleşilerimiz oldu. Sayın Erkan Sürmen’in anlatımında yer alan bazı özelliklerini de öğrenmiştim. Özellikle 70’li yıllardaki müzik etkinlikleri ile av konusunu anımsadıklarımdan…
İlhan Erten’i saygıyla anıyorum…

Yorumlar

Popüler Yayınlar