Aydın Deniz Çıplak

AYDIN DENİZ ÇIPLAK
Aydın Deniz Çıplak-Ekrem Dernek-Dr. H. Basri Kılıç Bir Arguvan Gecesinde
Süleyman ÖZEROL 

1978 yılında Ankara’da doğdu. Annesi Selma babası Ali Rıza’dır. Ankara’da Karahanlılar İlkokulu, 19 Mayıs Ortaokulu, Yıldırım Beyazıt Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünde okudu. 2000 yılında Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Salim Özer, Kıvılcım Müzik, Ali Toprak, Mehmet Ali Çetinkaya, Anka Müzik’te çalıştı. Bir süre bağlama öğrenmek isteyen gençlere ders verdi. 
2007 yılında İzmir’de altı ay sıhhiye olarak askerlik yaptı. Askerlik dönüşünde Abacı Müzik’te çalıştı. 2009 yılında halen bulunduğu adreste kendi işyerini açtı. Burada Çorumlu Davut sert ile birlikte saz yapıyor. 
İlkokul ve ortaokul yıllarında hafta sonları ve yaz tatillerinde mobilyacıda çalışmasının da etkisi ve üniversite yılarlındaki ilgisi ile bağlama yapımcılığına başladı. Yetişmesinde Ali Toprak’ın etkili olduğunu belirtiyor. İsteğe göre oyma ya da yaprak bağlama yapıyor. Bağlama yapımında kullandığı ağaçlar: Teknede: Dut, ardıç, maun, akçaağaç, karaağaç, kayısı, erik, kiraz, padok ve palizanda… Kolda: Kayın ve akçaağaç… Döşte: Ladin ve köknar… Burgularda: Pelesenk Köprü ve eşikte: şimşir, akçaağaç, akgürgen Süslemede gövde de kullanılan ağaçlardan yararlanıyor. Bağlamanın dışında ut ve tambur yapıyor. Çırağı yok… 
“Biz son çıraklarız, bizden sonra çırak olmak isteyen bulunmaz. Bu işi öğrenmek ve çıraklık zor bir iş, 8-10 yılda pişmek gerekiyor... Aslında bağlama yapımcılığı zor bir iş… Günümüzdeki gençlerden kimse bu tozun içine girmez. Hemen her bağlama yapımcısında astım var. Toz ve kimyasal maddeler etkili oluyor” diyor… 
Bağlama çalmayı, 1994-1995 yıllarında amcalarından öğrendi. Hemen her yörenin türkülerini çalıp söylemesine karşın deyişlere özel ilgisi var. Özellikle de Nesimi, Hatayi, Fuzuli, Neyzen Tevfik, Edip Harabi gibi şairlerin divan tarzındaki halk edebiyatı ürünlerine ilgi duyuyor. 
Davut Sert, “Ses ve saz sanatçıları çalıp söylediklerinde ayakta alkışlanıyorlar, bağlamaları ve diğer sazları yapanlar hiç anılmıyor, saygı bile duyulmuyor. Üniversitelerin bazılarından tez yapmak için geliyorlar. Ancak yüzeysel çalışmalar yapılıyor" diyor.

Ankara, 9 Mayıs 2014, 
Kendisinden Derlendi

Yorumlar

Popüler Yayınlar